Studio Marta v Brně chystá českou premiéru současné německé hry

26. 10. 2012 | Tiskové zprávy

Titul, který nese název Zítra v Kataru, se odehrává ve vlakovém vagonu, v němž zůstane uvězněno tucet pasažérů. První tuzemské uvedení současného textu pětačtyřicetileté německé dramatičky Walser se uskuteční 28. října v 19.30 hodin.

„Je to hra o smyslu života, o potřebě najít sebe sama a o podivném zavazadle v uličce. A také o tom, jestli by nebylo lepší odjet do Kataru a postavit zde nové lepší město snů,“ doplnil dramaturg inscenace Lukáš Paleček.

Komedie ukazuje skupinu lidí rozmanitých charakterů při jízdě, která se rázem změní v bláznivý kolotoč nečekaných situací ve chvíli, když se cestující dozví, že pod vlak skočil sebevrah.

Se studenty absolventského ročníku herectví Janáčkovy akademie múzických umění v Brně pracoval režisér Petr Štindl. „Lákala mě uzavřenost této situace, s níž se každý vypořádává nějakým způsobem,“ uvedl Štindl. Pouhé dvě hodiny podle něj stačí k tomu, aby se začaly lámat charaktery. Katar v textu slouží jako metafora země, kde se naplňují fantastické vize.

Walserová náleží k progresivnímu proudu německé dramatiky. „Vystudovala herectví, od roku 1996 se věnuje převážně psaní. Je velice ceněna německou kritikou,“ uvedl dramaturg.

Inscenace se odehrává v kulisách, které znázorňují vagon rychlostního vlaku. Publikum sedí po obou stranách, jako by do vozu nahlíželo okny. Hořkou komedii z železničního vagonu přeložili Václav Cejpek a Monika Kučerová. Scénu s originálními sedadly z linkového autobusu vytvořila Katarína Kováčiková. Po premiéře 28. října se ve stejném čase v Martě uskuteční reprízy v následujících dvou dnech.