Studenti veteriny mají nový trenažér. Nacvičí si porod telete

12. 9. 2024
Studenti veteriny mají nový trenažér

Studenti brněnské Veterinární univerzity mají nově k dispozici moderní trenažér v podobě plastové krávy a holštýnského telete v životní velikosti. V České republice každoročně přijde na svět 300 tisíc telat. Nácvik budoucím veterinářům i jejich zvířecím pacientům tak určitě přijde vhod.

Jde o pokrok ve výuce. V minulosti se pro nácvik porodu používaly pouze modely. Trenažér oproti tomu umožňuje simulovat porod v praxi. „Ne každý budoucí veterinář má šanci být přímo u rození telat. Jak při něm postupovat, by měl vědět i ten z budoucích kolegů, který se pak v praxi nebude věnovat skotu, ale jiným zvířatům. Nový trenažér posouvá praktickou výuku studentů výrazně dopředu,“ sdělil vyučující Svatopluk Čech.

Záda plastové krávy jde odklopit, díky čemuž student vidí polohu telete v těle matky. Porod telete pak probíhá tak, že veterinář vloží ruku do dělohy, zaváže tele za nohy a hlavu na provaz a poslepu mu pomůže na svět.

Ačkoliv většina porodů telat proběhne bez komplikací, neplatí to vždy.  „Student se musí být schopen zorientovat, tele správně uvázat tak, aby se pomohlo jak krávě, tak i teleti. Trenažér nám umožňuje podrobný nácvik téměř v realistických podmínkách. Zatímco jeden student si postup zkouší, ostatní jej kontrolují, zda postupuje správně,“ popsal celý proces Čech.

Nejde o jediný studijní doplněk, který mají studenti Veterinární univerzity k dispozici. V simulačním centru jsou například také makety psů a koní v životní velikosti.

Zdroj: design4avi, Novinky.cz

Další články k tématu

Z Evropy mizí některé druhy rostlin, odhalil vědci z MUNI

Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) společně s 250 vědci z celé Evropy sestavili první celoevropskou databázi rostlinné diverzity. Ze získaných dat vyplývá, že rozmanitost rostlin v evropských lesích, mokřadech a na loukách rychle mizí. Může za to činnost člověka i šíření invazivních druhů. Získané údaje ukazují velké změny například v evropském vnitrozemí, včetně České republiky. „Středoevropské i […]

číst více

Program Empower pomůže studentkám, které chtějí podnikat

Agentura JIC zahájila rozvojový program Empower určený pro studentky i nestudentky, které chtějí rozjet vlastní byznys. V rámci šesti bloků se účastnice programu setkají úspěšnými podnikatelkami a získají praktické znalosti potřebné pro vstup do světa podnikání. Program je výběrový s kapacitou pro 15 zájemkyň. V rámci přihlášky můžou ženy představit svůj podnikatelský záměr nebo již existující projekt. Cena […]

číst více

Tvořte s námi novou budoucnost financí a ekonomie. Studujte Sting!

Možná jste někde zaslechli, že finance a účetnictví jsou jen nudné čísla. My si to nemyslíme. Na Stingu ukazujeme, že jsou to obory plné možností a vzrušení. Připojte se k nám a objevte, jak sexy může být svět financí! Na Vysoké škole Sting v Brně najdete prostředí, kde se prolíná teorie a praxe s nejnovějšími […]

číst více