Studenti FAMU opět představí svou tvorbu

10. 11. 2009 | Aktuality

Ve dnech od 12. do 15. listopadu proběhne v prostorách pražského divadla Archa už 26. ročník filmové přehlídky studentské tvorby zvané Famufest. Jak už název napovídá, její náplň budou tvořit díla vzniklá na půdě pražské Fakulty filmové a televizní tvorby AMU. K vidění tu bude více než stovka filmů, které na FAMU vznikly v uplynulém roce. Rozděleny budou do několika soutěžních i nesoutěžních bloků a promítat se budou souběžně v malém i velkém sále divadla. O některou z festivalových cen se ovšem budou ucházet také autoři zatím nerealizovaných scénářů a rovněž účastníci fotografické soutěže.

Přehlídku, která se letos nese v duchu filmového Fantomase, doplní také řada zajímavých přednášek vedených významnými osobnostmi z oblasti české i zahraniční kinematografické tvorby. Organizátoři pozvali mj. známou americkou režisérku a držitelku dvou Oscarů Barbaru Kopple, která na Famufestu představí svůj dokument Shut up & sing z roku 2006. Mezi pozvanými je ale také český režisér Petr Zelenka či filmový pedagog a novinář Kamil Fila. Mimo to vše se ale mohou návštěvníci festivalu těšit také na čtyři živé večerní koncerty a DJské performance.

Celou přehlídku otevře premiéra absolventského filmu Jitky Rudolfové nazvaného Zoufalci, který, podle mluvčího festivalu Martina Melichara, vkročí tentýž den „shodou náhod“ i do českých kin. Zahajovacím večerem, který připadá na čtvrtek, budou provázet členové divadla Vosto5. Nedělním vyvrcholením přehlídky pak budou kromě dalšího programu zejména projekce vítězných snímků a koncert americké kapely Vetiver. Za celodenní vstupné, které zahrnuje kromě filmových představení také večerní koncerty, zaplatíte od čtvrtka do soboty 80 korun, v neděli pak 100 korun.

Více informací najdete na stránkách famufest.lece­risier.net.