Soutěž pro studenty architektury: International VELUX Award

17. 11. 2009 | Aktuality

Čtvrtý ročník soutěže International VELUX Award, která se koná každé dva roky, si pro letošní klání zvolil téma „Světlo budoucnosti“. Do soutěže se mohou zapojit všichni studenti architektury z celého světa.

Jak se uvádí v jejích propozicích, „International VELUX Award 2010 chce inspirovat studenty architektury k odhalení tématu slunečního a denního světla v jeho nejširším slova smyslu a podnítit je k vytvoření hlubšího chápání tohoto významného zdroje světla a energie“.

Organizátoři nechali studentům při tvorbě návrhů volnou ruku, a proto se rozhodli nevypsat žádné pevné kategorie. Obecně by je však chtěli vést k vytvoření některého z následujících té­mat:

  • pojetí světla jako přírodního zdroje světla a energie
  • přispění světla k vysoké vizulní kvalitě a interiérovému pohodlí, které přispívají ke zkvalitnění života lidí a jejich životních podmínek
  • přehodnocení denního světla v kontextu města a jeho oživení
  • důležitost slunečního a denního světa v architektuře, která bere v potaz rytmus a vyváženost přírody
  • abstraktnější pojetí kontrastu například mezi denním a umělým světlem, dnem a nocí, vnitřním a vnějším prostředím

Přihlašovat do soutěže se mohou jak jednotlivci, tak i celé týmy. Každého studenta nebo tým však musí podporovat pedagog ze školy architektury, který také musí dát povolení k registraci. Přihlášeny mohou být pouze projekty vytvořené v letech 2008/09 nebo 2009/10. Registrace do soutěže bude ukončena 1. února 2010 a soutěžní návrhy musejí být odevzdány nejpozději do 3. května 2010. Jednotlivým výhercům bude dohromady rozdáno 30 000 eur.

Více informací o soutěži najdete zde.

Zdroj: iva.velux.com