Sedm věcí, bez kterých se v prvním semestru neobejdete

15. 9. 2024 | Studentský život
Sedm věcí, bez kterých se v prvním semestru neobejdete

První dny nového semestru klepou na dveře a spolu s nimi přichází i nutnost obstarat si základní vysokoškolské vybavení. S okousanou tužkou a batůžkem ze střední si během studia (nejspíš) nevystačíte. Co jsou ale „must haves“, které by měl každý vysokoškolák mít?

Bydlení

Základem by určitě mělo být ubytování, které je dobré shánět – minimálně ve větších městech – s docela velkým předstihem. Možností je víc a vy si můžete vybírat jak podle svých preferencí, tak podle svého rozpočtu. Nejlevněji pravděpodobně vyjdou studentské koleje, které ale bývají brzy plné. Dále se nabízí sdílené byty nebo pokoje. Ideální je mít ubytování vyřešené ještě před začátkem semestru.

Místo na vaše poznámky

Před začátkem semestru byste si měli rozmyslet, jakým způsobem si budete zapisovat poznámky a hlavně, jak je budete skladovat. Mít ve věcech systém vám může při zkouškách zachránit krk.

„Když bych si měla vybrat tři věci, které pro studium opravdu hodně potřebuji, zvolila bych diář, počítač a propisku, i když mi ji často někde bere,“ říká Eliška, studentka pátého ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Studentská kartička

Určitě se vám vyplatí zařídit si studentskou kartu ISIC. Na některých vysokých školách je dokonce vaší povinností si ji zařídit. Někde totiž slouží jako klíč do učeben nebo přímo do budovy školy, můžete si na ni nahrát peníze do menzy, nebo ji použít při identifikaci, když budete potřebovat něco důležitého zařídit. Kromě toho vám taky zajistí spoustu studentských slev. A to v Česku i v zahraničí.

Kamarádi

Bez dobrých kamarádů je vysoká škola o dost náročnější. Je určitě možné si kamarády najít i při studiu, ale je lepší vykročit do nové životní etapy s někým, kdo vás podpoří. Nebraňte se tedy poznávání nových lidí, vyjeďte třeba na seznamovací kurz vaší fakulty nebo navštivte některou z univerzitních akcí. Hledaní nových přátel je nejsnadnější právě na začátku studia, protože jste všichni v novém prostředí.

Praktický batoh, kabelka či taška

Určitě brzo pochopíte, že vysoká škola pravděpodobně nebude jen o sezení na židli a poslouchání nekonečných přednášek. Předměty se často vyučují v různých budovách, a tak je možné, že se během dne docela nacestujete. V takovém případě se vám určitě bude hodit mít praktickou tašku, která nebude zbytečně těžká a všechny vaše nezbytnosti se do ní vejdou.

Oblečení, ve kterém se budete cítit dobře

Šaty dělají člověka a koupit si něco na začátek vysokoškolského studia je určitě dobrý nápad. Zasloužíte si to! Myslete na to, aby oblečení bylo pohodlné, praktické a abyste se v něm cítili dobře.

Kartička do knihovny a posilovny

Určitě přijde chvíle, kdy budete potřebovat navštívit knihovnu. A nemusí to být nutně jenom za účelem vypůjčení knihy. Spousta knihoven je v dnešní době spojena se studovnami, kde si můžete v klidu sednout a nerušeně se učit nebo třeba i relaxovat. To se bude určitě hodit v případě dlouhých mezer mezi přednáškami.

Stejně tak se stoprocentně vyplatí i permanentka do posilovny, nebo plaveckého bazénu. Pokaždé, když využijete volný čas jinak než civěním do telefonu, uděláte pro sebe něco dobrého.

Další články k tématu

Imatrikulace, seznamovací kurz a zápis. Co stihnout před začátkem VŠ

Nastupujete na vysokou školu a nevíte, kam dřív skočit? V našem průvodci se dočtete, na co byste určitě neměli před začátkem nové kapitoly vašeho studentského života zapomenout. Nástup na vysokou školu může být velmi stresující. Ještě úplně netušíte, jak věci fungují, možná se bojíte toho, zda jste si vybrali správný obor, jestli si najdete nové […]

číst více

Šest tipů pro pohodový start studia na VŠ

Možná jste právě dokončili střední školu, chystáte se na vysokou a vlastně vůbec nevíte, co čekat.  Prázdniny utečou jako voda a vy se ani nenadějete a už budete poprvé stát půdu vaší budoucí alma mater. Jak se na takový krok připravit? A jde to vůbec? Ukliďte si věci ze střední školy Po ukončení střední školy […]

číst více

Sociální život na vysoké škole: Jak se seznámit a zapadnout

Přechod na vysokou školu je velkým krokem v životě každého studenta. Nové prostředí, nové výzvy a noví lidé – to všechno může být zároveň vzrušující i stresující. Jedním z klíčových aspektů úspěšného vysokoškolského života je sociální integrace. Jak se tedy seznámit s novými lidmi a zapadnout mezi ně? Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou […]

číst více