Sedm rad, jak přežít nemoc na vysoké škole

9. 9. 2024 | Studentský život
jak přežít nemoc na vysoké škole

Studentský život je náročný a přeplněný povinnostmi. Jedna pořádná chřipka proto vysokoškolákům může udělat pěknou čáru přes rozpočet. Na některé bacily je však imunitní systém krátký a studentům nezbývá nic jiného, než se snažit co nejrychleji uzdravit. A hlavě nedovolit nemoci, aby příliš ovlivnila jejich studium.

Okopírujte si poznámky

Pokud nemůžete dorazit na přednášku a nechcete přijít o výklad, domluvte se s některým ze zdravých studentů, aby vám půjčil své poznámky. Ty si poté okopírujete. To platí i v případě, že váš vyučující rozesílá po hodinách studentům svou prezentaci. Ani ta sebedetailnější prezentace nikdy neobsahuje všechny souvislosti. Druhou variantou je poprosit kolegu o nahrání výkladu a následné přeposlání audio záznamu.

Napište svým vyučujícím

Docházka je důležitá, zejména na seminářích. Opakované absence navíc mohou zanechat špatný dojem. Nemocní byste ale do školy určitě chodit neměli. Nebojte se proto vašemu vyučujícímu napsat, omluvit svou nepřítomnost a případně požádat o materiály z hodin, které jste zmeškali. Někteří vyučující v sylabu předmětu předem nastiňují, co mají studenti dělat v případě nemoci, tak sylabus ještě před odesláním e-mailu pro jistotu zkontrolujte. A počítejte s tím, že pokud budete nemocní dlouho, budete muset k omluvě připojit i potvrzení od lékaře.

Domluvte si schůzku

Jakmile se vám udělá lépe, sejděte se s kamarádem nebo zajděte za vyučujícím a proberte s ním všechno, co vám z poznámek nebylo jasné. Ptejte se, co je důležité, a zda vám nějaká podstatná poznámka neunikla. Vaše budoucí já vám poděkuje. Během zkouškového totiž nebudete muset obtížně dohledávat chybějící informace anebo se snažit na poslední chvíli pochopit obtížné učivo.

Pečujte o sebe

Čaj je v průběhu nemoci vaším nejbližším spojencem na cestě ke zdraví. Teplá tekutina pomáhá bojovat se stresem, kašlem, bolestí v krku i zažívacími potížemi. Trošku medu anebo citronové šťávy v čaji ještě zesílí jeho léčivé účinky. Zázvorový čaj pomáhá při zažívacích problémech a ucpaných dutinách. Heřmánkový čaj vám zase pomůže lépe spát. Skořicový čaj je ideální pro boj proti kašli a mátový čaj zmírňuje bolest v krku. A konečně je tu klasika – silný vývar, který vařily už naše babičky, a může vás doslova postavit na nohy.

Zajděte do lékárny

Ibuprofen, kapky či tabletky na kašel, sprej do nosu, nejrůznější krémy a sirupy vám mohou ulevit od běžných příznaků během nemoci. Jejich zásobu byste měli mít ideálně vždycky doma, a to i v období, kdy nejste nemocní. Jakmile vás nemoc ochromí, výprava do lékárny může být nad vaše síly.

Odpočívejte

Během nemoci byste měli zpomalit, vyvarovat se bujarým večírkům a dalším náročnějším aktivitám. Pokud máte jenom ucpaný nos, trochu fyzické aktivity si můžete dovolit. Jestli vás ale bolí na prsou a kašlete jako o závod, posilovně dejte vale a odpočívejte v posteli, dokud se váš stav nezlepší.

Zavolejte svým blízkým

Kromě těla dává jakákoliv nemoc zabrat také psychice. O to víc, když bydlíte sami a do kontaktu s lidmi přicházíte výhradně ve škole. Nebojte se během polehávání v posteli zavolat někomu blízkému. Mámě, tátovi, kamarádovi, jednoduše komukoliv, s kým se vám hezky povídá. Zlepší vám to náladu a dobrá nálada je půl zdraví.

Zdroj: Society19, University of Rochester

Další články k tématu

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více

Dovolená za studentské ceny

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel. Řecko Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. […]

číst více

Deset nejlepších dárků pro vysokoškoláky

Nakupování dárků může být stresující, obzvlášť pokud nevíte, co koupit. Ty nejlepší dárky by měly potěšit a zároveň by z nich měl obdarovaný mít nějaký užitek. Co koupit vysokoškolákovi, který má do kapsy hluboko a je pořád v jednom kole? Nábytek Slušný nábytek můžete sehnat i za pakatel z druhé ruky. Bazarové kousky navíc můžete […]

číst více