Psychologie na UK mezi tříletými obory

8. 2. 2010 | Aktuality

Akreditační komise MŠMT zařadila obor Psychologie, vyučovaný na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, mezi obory bakalářské, zatímco jeho souvislou pětiletou variantu zakončenou titulem Mgr. zamítla. Učinila tak s vysvětlením, že je tento krok plně v souladu s tzv. Boloňským procesem, který je momentálně zaváděn ve všech zemích Evropské unie. Jeho smysl spočívá ve vzdělávání vyššího počtu bakalářů s možností doplnění vzdělání na vyšší úrovni vysokoškolského studia. Pedagogové s tím ale nesouhlasí. Informoval o tom v pátek 4. února Český rozhlas.

Mezi akademiky, školskými institucemi a politiky z rezortu školství se tak započala debata o tom, zda je správné, aby byl obor psychologie na českých vysokých školách a univerzitách otevírán už jen v tříleté formě studia s možností návazného studia v magisterském cyklu. Podle vedoucího katedry psychologie na filozofické fakultě UK Václava Mertina tři roky studia nejsou dostačující, neboť s tímto stupněm vzdělání nemohou studenti vykonávat odpovědné profese, zejména praktického charakteru. Mezi ty patří například i povolání psychologa. Fakulta proto bude i nadále usilovat o akreditaci pětiletého magisterského o­boru.

Vedoucí Akreditační komise Vladimíra Dvořáková však tento systém považuje za správný. Jednak proto, že poskytuje vysokoškolské vzdělání více lidem, neboť ti mají větší šanci dostudovat, než v případě spojitého magisterského studia, a navíc si tak zvyšují možnost uplatnění na trhu práce. Nejméně pětileté studium se dosud udržuje zejména v inženýrských, právnických a medicínských oborech. Diskuze o tom, zda rozčlenit studium psychologie na bakalářský a magisterský cyklus, vyvstala zejména proto, že je obecně pokládána za disciplinu velmi blízkou právě medicínským oborům.

Tříletý obor Psychologie ovšem není žádnou novinkou, v této podobě je nabízejí například Univerzita Palackého v Olomouci, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ostravská univerzita, Masarykova univerzita a další. Některé v této chvíli na svých stránkách stále ještě nabízejí i studium pětileté. Podrobný přehled studijních programů s odkazy na příslušné školy najdete v našem Vyhledavači.

(s využitím http://www.rozhlas.cz/…prava/691025)