Průzkum poukázal na obtížnou finanční situaci studentů

15. 12. 2009 | Aktuality

Ministerstvo školství představilo výsledky nedávného průzkumu, který se uskutečnil v rámci projektu „Reforma terciárního vzdělávání“. Jeho cílem bylo zjistit mimo jiné to, jaká je současná finanční situace vysokoškolských studentů a odkud pocházejí finance nutné pro úhradu nákladů spojených s jejich studiem. Průzkumu se zúčastnilo celkem 11 743 studentů.

Z výsledků mimo jiné vyplývá, že životní náklady při denním studiu na veřejné vysoké škole činí v průměru 8 163 Kč měsíčně, u studentů soukromých vysokých škol činí tyto náklady dokonce v průměru 11 591 Kč měsíčně (bez školného). Náklady na studium z 45 procent hradí rodiče, 35 procent nákladů si studenti platí z vlastních příjmů. Půjčky, stipendia a jiné zdroje finanční pomoci jsou zanedbatelné. Necelá polovina studentů (45 procent) navíc uvedla, že jejich finanční možnosti nestačí na pokrytí nákladů spojených se studiem. Téměř pětina studentů (18 procent) pak uvedla, že studium neúměrně finančně zatěžuje jejich rodiče.

Absence účinného systému finanční pomoci studentů patří dlouhodobě mezi hlavní příčiny velkých nerovností v přístupu k vysokoškolskému vzdělání. Z výzkumu vyplývá, že na nerovných možnostech vystudovat vysokou školu se podílí schopnost rodiny financovat studium, neboť 90 procent studentů finančně podporují rodiče, přičemž průměrně jim přispívají částkou 3 668 Kč měsíčně. Celkem 71 procent studentů uvedlo, že během studia pracuje, přičemž jejich průměrný vlastní výdělek je 4 170 Kč měsíčně. „Náš tým připravuje pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy návrh na zavedení moderního systému finanční pomoci studentům, který by ekonomické bariéry odstranil a studium umožnil všem nadaným, mladým lidem, kteří o něj projeví zájem. V tuto chvíli jde o jednu z nejvyšších priorit projektu,“ zdůraznil Jakub Fischer, odborný garant celého projektu.

Dotazování probíhalo od srpna do listopadu 2009, přičemž z 23 964 oslovených studentů se do výzkumu zapojilo 11 743 studentů. Na dotazník odpovídali studenti všech ročníků vybraných z matriky vysokoškolských studentů z celkem 191 fakult. Výzkum a hodnocení provedla společnost SC&C, která byla vybrána ve výběrovém řízení. Technická zpráva k výzkumu, základní tabulky a prezentace hlavních výsledků v grafické podobě jsou k dispozici ke stažení na internetové stránce věnované reformě terciárního vzdělávání.

Přesné znění tiskové zprávy týkající se tohoto výzkumu a další informace naleznete zde.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT