Prestižní Janáčkovu soutěž vyhrál student JAMU

26. 9. 2012 | Tiskové zprávy

Mezinárodní hudební soutěž Leoše Janáčka se letos poprvé rozšířila na dva zmíněné obory. V Brně se tak utkali hráči na klavír a varhany mladší 35 let. Vítězové získali sto tisíc korun. Triumf v uznávané soutěži jim také pomůže při budování kariéry. Soutěž Leoše Janáčka, jehož tvorba i život je spjat s moravskou metropolí, se v Brně koná již 18 let. Pravidelně se v ní střídají různé hudební obory, například smyčcové kvarteto, violoncello, flétna, klarinet, lesní roh a tuba. Letos poprvé se soutěž rozšířila na dva hudební obory.

Pořadatelé z Hudební fakulty JAMU chtějí dosáhnout stejného věhlasu, jaký má hudební soutěž Pražského jara. „V oboru klavír jsme měli 30 účastníků, v oboru varhany jich bylo dokonce 35. Těmito čísly se Pražskému jaru blížíme, takže si myslím, že do budoucna bychom mohli být dobrou konkurencí,“ uvedl prezident soutěže Vít Spilka. Soutěž skončila 22. září, jejím dějištěm byl brněnský Besední dům, dále Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění, Nová radnice a chrám svatého Augustina.

Jan Šimandl pochází z muzikantské rodiny. Od roku 2005 studoval na Konzervatoři v Plzni a je držitelem ceny „Plzeňský Orfeus 2009“. V roce 2008 byl vybrán jako jediný Evropan na soutěž „Young Artists Piano Competition“ v americkém Rochesteru. Pilíř jeho repertoáru tvoří hlavně díla F. Chopina a F. Liszta. Vystupuje pravidelně s Karlovarským symfonickým orchestrem Plzeňské filharmonie či Filharmonií Brno. V roce 2009 se stal posluchačem Janáčkovy akademie múzických umění.