Praha získala titul nejlepšího studentského města Evropy

20. 10. 2024 | Aktuality
Praha získala titul nejlepšího studentského města Evropy

Praha je nejlepším evropským studentským městem. Vyplývá to z žebříčku společnosti Campus Advisor, která hodnotila celkem 50 evropských měst, ve kterých sídlí univerzity a vysoké školy. Praha veškerou konkurenci rozdrtila a umístila se na první příčce. Špatně si nevedlo ani další české studentské město Brno, které skončilo v evropské konkurenci třinácté.

Campus Advisor hodnotila města komplexně. Mezi kategorie, které při sestavování žebříčku brala v potaz, byly noční život, bezpečnost, ceny, akademické prostředí nebo veřejná doprava. Autory žebříčku také zajímalo, nakolik je město přátelské ke studentům, jak je kulturně rozmanité a jaké mají ve městě studenti možnosti vyžití mimo školu. Přitom vycházeli z výpovědí studentů, kteří v jednotlivých městech žili a studovali.   

Praha si vedla výborně téměř ve všech kategoriích. Nejvíce zabodovala v kategorii nočního života. Z celkem 50 měst se v této kategorii umístila na druhé příčce, hned za severoanglickým Newcastlem. Mezi nejlepší se město řadí i co se týče občanské vybavenosti – například dostupnosti parků, obchodů, muzeí, restaurací, kaváren a dalších. V evropské konkurenci se v této kategorii umístila Praha čtvrtá a předběhla tak třeba Paříž.  Na pátém místě pak skončila v kategorii veřejné dopravy.

A ještě pro zajímavost, nejpřátelštějším českým městem není Praha ale Brno, které v této kategorii hlavní město přeběhlo o jednu příčku a skončilo páté.

Moc dobře si Praha naopak nevedla v kategorii cen, kde skončila až na 16. příčce. Předběhlo ji znovu Brno a také většina studentských měst v sousedních zemích. Vůbec nejhůř si pak vedla v kategorii kulturní rozmanitosti, kde skončila na 19. místě.

Zdroj: Expats.cz

Další články k tématu

Jedna z prvních v Evropě. MUNI nabízí mikrocertifikáty

Mikrocertifikáty mají podobu elektronického záznamu a získají je úspěšní absolventi krátkých specializovaných kurzů. Uznávány jsou mezinárodně, takže své vzdělání můžete doložit, třeba pokud si v budoucnu budete hledat práci v zahraničí. Masarykova univerzita v Brně (MUNI) se teď stala jednou z prvních škol v Evropě, která umožňuje jejich získání. Na konceptu pracovala MUNI dva roky. „Mikrocertifikáty jsou novým vývojem […]

číst více

Studium dvou VŠ není pro každého, ale stojí za to, říká studentka

Eva Nováková je studentkou, která si nevystačí s málem. Kromě studia jedné vysoké školy se totiž rozhodla prezenčně studovat i druhou. Proč se tak rozhodla? Co by doporučila tomu, kdo o studiu dvou škol teprve uvažuje? A zbývá jí ještě čas na koníčky a práci? Eva studuje bakaláře v oboru Speciální pedagogika a magistra v oboru Český […]

číst více

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více