POROVNÁNÍ OBORŮ: Technologie potravin

17. 12. 2010 | O studijních oborech

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně – Agronomická fakulta

Charakteristika oboru

Mendelova univerzita nabízí studium technologie potravin jako tříletý bakalářský studijní obor v prezenční formě v programu Chemie a technologie potravin. Obor se otevírá na Agronomické fakultě a po získání bakalářského titulu je možné pokračovat ve dvouletém navazujícím magisterském studiu, opět pouze v prezenční formě. V magisterském studiu si následně můžete zvolit jeden z oborů přímo navazujících na váš bakalářský studijní obor – Jakost a zdravotní nezávadnost potravin, Ekotrofologie a Technologie potravin.

Náplň studia

Na rozdíl od studia na pražské Vysoké škole chemicko-technologické si studenti Mendelovy univerzity nevolí specializace, ale musí absolvovat všechny odborné a většinu speciálních disciplín. Pokud jde o předměty, setkáte se tu například s chemií, fyzikou, matematikou, mikrobiologií, výživou člověka, hygienou potravin, ekonomikou, technologií masa, s potravinářským inženýrstvím nebo s laktologií. Počítejte nejen s přednáškami, ale také s cvičeními a laboratořemi.

Přijímací zkoušky

Na Agronomickou fakultu Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity se dostanete na základě vašeho studijního průměru za posledního 2,5 roku vašeho studia na střední nebo vyšší odborné škole. Podobně na magisterské studium se studenti přijímají na základě jejich studijních výsledků v bakalářském studiu. Pokud se chcete hlásit na kombinovanou formu studia, mohl by vás překvapit požadavek dvou let praxe u bakalářského a jednoho roku praxe u magisterského studijního programu.

Více informací najdete na http://www.af.mendelu.cz/cz

Vysoká škola chemicko-technologická – Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Charakteristika studia

Na Vysoké škole chemicko-technologické se otevírá obor Technologie potravin v rámci programu Chemie a technologie potravin jako tříleté bakalářské studium, narozdíl od Mendelovy univerzity je zde možné ho studovat kromě formy prezenční také v kombinované formě. V magisterském studiu obor s názvem „technologie potravin“ na této univerzitě nenajdete, zato si můžete vybrat ze tří příbuzných, více specializovaných oborů (konkrétně technologie mléka a tuků, konzervace potravin a technologie masa nebo chemie a technologie sacharidů). Po dokončení dvouletého navazujícího magisterského studia můžete pokračovat ve čtyřletém studiu doktorském.

Kde je možné studovat

Možná vás překvapí, že technologii potravin na Vysoké škole chemicko-technologické nemusíte nutně studovat v Praze, ale můžete se přihlásit také ke studiu ve Výukovém a studijním centru v Táboře nebo v Mostě-Velebudicích.

Náplň studia

Jako absolvent budete moci provádět kontroly v závodních nebo podnikových laboratořích potravinářského průmyslu, obsluhovat moderní přístrojovou techniku, provádět analýzy v kontrolních a inspekčních organizacích a podobně. Čeká vás studium chemie, matematiky, toxikologie, ekologie či biologie. Připravte se samozřejmě na povinné laboratoře.

Přijímací zkoušky

Podobně jako na Mendelově univerzitě Vysoká škola chemicko-technologická nepořádá přijímací zkoušky, důležitý je váš prospěch ze střední školy, konkrétně vaše výsledky z chemie a matematiky na výročních vysvědčeních z 1. – 3. ročníku a z pololetního vysvědčení ze 4. ročníku (dohromady tedy jde o osm známek). Pokud jste měli na střední škole málo hodin chemie nebo matematiky, jsou chybějící známky doplněny do počtu osmi známek prospěchem z biologie nebo fyziky.

Více informací najdete na http://www.vscht.cz/…emci/vitejte

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická

Charakteristika studia

Chcete-li získat z technologie potravin doktorát, hlásit se můžete i na Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, kde je vypsáno čtyřleté doktorské studium tohoto oboru v kombinované i prezenční formě, a to opět v programu Chemie a technologie potravin.

Více informací najdete na http://web.utb.cz/?…

Zdroj: webové stránky výše uvedených univerzit

Zdroj fotografií: Stock Xchng

Další články k tématu

Stále máte čas! Které školy ještě berou přihlášky?

Březnem to neskončilo. I v dubnu se můžete stále hlásit na některé veřejné vysoké školy. U vybraných fakult a oborů pak přihlášky můžete posílat ještě i v květnu a červnu. Mendelova univerzita v Brně – Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií přijímá přihlášky do 30. dubna, Provozně ekonomická fakulta na některé obory až do 13. června Policejní […]

číst více