Policejní akademie je nově rozdělena na dvě fakulty

7. 4. 2008 | Aktuality

Ministr vnitra Ivan Langer počátkem dubna oficiálně rozdělil Policejní akademii v Praze (PA) na dvě fakulty. Uchazeči o studium na této škole tak budou moci nově vybírat mezi Fakultou bezpečnostně právní a Fakultou bezpečnostního managementu. Každá z nich pak bude realizovat své vlastní studijní programy.

„Přechod univerzity na fakultní uspořádání je historický a jedinečný okamžik, který by nemohl nastat bez tvrdé práce celého týmu lidí s panem rektorem v čele. Tito lidé umí svůj úkol zvládnout, připravit a realizovat. Věřím, že tento historický okamžik bude výzvou pro každého z nás,“ řekl ministr na slavnostním setkání, které se uskutečnilo 3. dubna v budově PA.

Policejní akademie je spolu s Univerzitou obrany v Brně jedinou státní vysokou školou univerzitního typu v České republice. Doposud nebyla rozdělena na fakulty, ale pouze na katedry a oddělení, v jejichž rámci fungují dva bakalářské, dva magisterské a jeden doktorský program. Studují zde jak policisté ve služebním poměru, tak zaměstnanci ministerstva vnitra a dalších resortů. Otevřena je samozřejmě i civilním uchazečům se zájmem o bezpečnostně právní problematiku.

Reorganizace této státní školy je jedním z bodů reformy policie. Nově má být kladen důraz spíše na celoživotní a postupné vzdělávání policistů dle jejich potřeb na úkor počátečního dlouholetého studia. Zřízení fakult má rovněž za cíl přesněji vymezit profil absolventů.

Zdroj: čtk, tisková zpráva MVČR