Nový výzkum odhalí spokojenost VŠ studentů

22. 8. 2009 | Aktuality

Od 24. srpna až do konce října se budou moci všichni vysokoškolští studenti zúčastnit výzkumu, který bude zjišťovat jejich finanční náklady spojené se studiem, míru spokojenosti s aktuálním stavem školství, názory na možnosti studentské zahraniční mobility a mnohé další. Výsledky tohoto výzkumu pak budou sloužit mj. pro přípravu věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům.

Výzkum bude provádět firma SC&C a je součástí řešení projektu „IPN: Reforma terciárního vzdělávání“ a mezinárodního projektu „EUROSTUDENT“. Dotazníky budou studenti dostávat na studijních odděleních nebo mailem.

Obsah výzkumu Hlavním posláním výzkumu je „zjistit všechny přímé i nepřímé náklady spojené se studiem, zdroje, ze kterých studenti tyto náklady hradí (rodiče, stipendia a další sociální dávky, vlastní příjmy, půjčky, atd.), jak studenti bydlí a jak jsou s bydlením spokojeni, kolik času jim zabere dojíždění do školy, kolik času věnují studiu, výdělečné činnosti a jiným aktivitám“. Mimoto bude zahrnovat i otázky, které se budou týkat názorů studentů na různé formy studijní finanční pomoci či naopak spoluúčasti (například půjčky, stipendia, hrazení školného atp.), na možnosti participace studentů na samosprávě a řízení škol, na problematiku českého vysokého školství obecně, možnosti studia v zahraničí apod.

Bližší informace o výzkumu najdete zde.

Zdroj: www.msmt.cz