CSR: Univerzity spoluvytvářejí svou zemi

2. 12. 2014 | Tiskové zprávy

Společenská odpovědnost organizací a požadavky udržitelného rozvoje nejsou volitelným doplňkem k hlavním podnikovým aktivitám, ale jde o způsob, kterým je podnikání řízeno, má-li mít dlouhodobou perspektivu. Touto myšlenkou byl letos veden společný projekt tří pražských univerzit, jehož výsledky budou prezentovány na mezinárodní konferenci 5. prosince na České zemědělské univerzitě v Praze (Kamýcká 129, Praha-Suchdol) od 9.00 hodin.

Na konferenci vystoupí představitelé významných zaměstnavatelů, kteří uplatňují principy CSR, výrazní pedagogové z ČR a Německa a v neposlední řadě vítězné studentské týmy představí svá doporučení a aktivity zohledňující společenskou odpovědnost a environmentální citlivost. (Více viz csr.czu.cz a přiložený program.)

Tři pražské vysoké školy (ČZU v Praze, VŠE v Praze Fakulty humanitních studií UK) se spojily při realizaci s názvem „Rozvinutí výuky v oblasti CSR na základě sdílení dosavadních zkušeností vysokých škol“, který vychází z předpokladu, že CSR není v prvé řadě záležitostí znalostí, ale postojů, a proto je žádoucí umožnit studentům prakticky ověřit jejich znalosti ve skupinách složených ze studentů rozdílných vysokých škol. Zároveň je zřejmé, že vysokých škol se CSR týká i proto, že jde o významné zaměstnavatele s nezanedbatelným přirozeným vlivem na společnost.

Chile vytvořila strategii s názvem University builds country. Francie očekává od univerzit, že převezmou vůdčí roli v prosazování inovací nejen technologického charakteru, ale i v oblasti společenské a environmentální. Prestižní belgická Université catholique de Louvain chce být laboratoří efektivního uplatnění CSR. Český Akční plán CSR, publikovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu 26. února 2014, prozatím od univerzit očekává víceméně jen socio-ekonomický výzkum v této oblasti. I české vysoké školy však mohou a chtějí nabídnout společnosti víc.

Originální přínos projektu spočívá v těchto rysech:

  • Studenti ČZU, VŠE a FHS UK do projektu vstupovali s velmi rozdílným předporozuměním, odpovídajícím zaměření jednotlivých univerzit, resp. studijních oborů, přirozená výměna názorů a zkušeností přinesla do společné týmové práce žádoucí impulsy.
  • Studenty motivovalo, že vedle analýzy praxe velkých firem mohli navrhnout konkrétní kroky pro organizaci, kterou znají zblízka a mají naději, že jejich vybrané podněty budou opravdu využity.
  • Studenti se museli zabývat strategickým přístupem, tedy uplatněním CSR principů v návaznosti na základní vize a cíle firmy, ne jen jako okrajovou formu PR apod.
  • Studentská práce přinesla cenné impulsy do dalšího rozvoje strategického plánování v době, kdy se připravuje tzv. Strategický záměr VŠ na období 2015–2020, který počítá s explicitním vymezením rozvojových cílů v oblasti tzv. třetí role univerzit.
  • Projekt navrhuje mechanismy každoročního uplatnění nových podnětů v tzv. Realizačním plánu vztaženém ke Strategickému záměru VŠ.
  • Pozitivní zkušenosti vedou zúčastněné VŠ ke snaze pokračovat v navázané spolupráci formou společných studentských týmů i v dalších letech.

Mgr. Josef Beránek,
tiskový mluvčí; +420 774 557 699;
tiskove@czu.czwww.czu.cz