Nová výstava Fakulty restaurování Univerzity Pardubice v rekonstruovaných prostorách Piaristické koleje v Litomyšli
Fakulta restaurování Univerzity Pardubice v úterý 29. dubna v 17 hodin otevírá další část výstavního prostoru s exponáty, které volně navazují na expozici umístěnou v prostorách hlavní budovy fakulty a které představují zajímavé restaurátorské práce a projekty fakulty a současně upozorňují na rozvíjející se výtvarný potenciál jejích studentů. „Výtvarná tvorba studentů tvoří jedinečnou sbírku uměleckých děl, která je odrazem čtyřletého bakalářského studijního programu a navazujícího dvouletého magisterského studia na naší fakultě,“ zdůrazňuje Ing. Karol Bayer, děkan Fakulty restaurování, která sídlí jako jediná ze sedmi fakult Univerzity Pardubice mimo Pardubice.
Výstava je koncipována tak, aby se prohlídkou celého objektu návštěvník seznámil s pestrou škálou technik a technologií představujících náplň výuky v jednotlivých ateliérech či katedrách Fakulty restaurování. „Tato druhá část stálé expozice, umístěné do nově zrekonstruovaných prostor Piaristické koleje, tak dotvoří komplexní obraz studia restaurování a konzervačních technik na fakultě v celé jeho šíři a rozmanitosti,“ doplňuje děkan Fakulty restaurování Karol Bayer. „Návštěvníci získají představu o tom, jak studium restaurování probíhá, jaké dovednosti, schopnosti a znalosti si během studia mladí restaurátoři osvojují.“
Expozice výstavy přitom citlivě reflektuje historický rámec Piaristické koleje, významné budovy litomyšlského Zámeckém návrší, v níž se nachází řada odborných pracovišť Fakulty restaurování. Výstava bude přístupná veřejnosti od 29. dubna do 6. července. A to jednak v závislosti na představeních Smetanovy Litomyšle, konaných na Zámeckém návrší, a jednak po předchozí dohodě se sekretariátem děkanátu Fakulty restaurování.
Akce je pořádána v rámci projektu Brána vědě/ní otevřená – BRAVO, CZ.1.07/2.3.00/35.0024, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Bližší informace k přednáškovému cyklu:
Ing. Karol Bayer
děkan Fakulty restaurování
telefon 466 036 591
e-mail karol.bayer@upce.cz
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz