Studenti JAMU nabídnou dvě barokní opery v jednom večeru

21. 3. 2014 | Tiskové zprávy

Brixiho dílo je původně takzvaná školská hra parodující výuku zpěvu. Mladí inscenátoři v čele s režisérkou Vendelínou Osvaldovou však operu přenesli do současnosti, konkrétně do filmového studia. „V našem vyznění je tento titul satirickým příběhem o ‚velkých‘ lidech s malými charaktery, kteří jsou ochotní udělat prakticky cokoliv na cestě za slávou a prestiží,“ sdělila mladá režisérka. Hlavní hrdina se v jejím pojetí ocitne nahrávacím studiu, které si může sám zaplatit. Kantorovi tady sekundují dvě zpívající a tři mluvící postavy.

Větší část večera ovšem zabere Purcellova Bouře. Tato barokní semiopera na motivy poslední hry Williama Shakespeara je ovšem výrazně zkrácená a zpřehledněná. „Vznikla vlastně nová divadelní hra,“ podotkla režisérka Renata Fraisová, která maximálně zachovala hudbu originálu a zkrátila činoherní pasáže. Na jevišti se zhmotní postavy z antické mytologie, které zasáhnou do osudů italských králů 16. století. Bouře je první světový barokní operní titul, který uvede Komorní opera HF JAMU na scéně Divadla na Orlí a pro Fraisovou jde zároveň o magisterský absolventský výkon na oboru Operní režie. Inscenace bude uvedena se zpěvními party v originálním anglickém jazyce, proložena českými texty Renaty Fraisové, za velké účasti dobových barokních tanců v podání souboru Alla Danza. „Barokní tanec je nádherná záležitost. Je velmi často opomíjen, přestože máme vynikající taneční soubory,“ podotkla režisérka. Podle vlastních slov usilovala o zachování barokního způsobu myšlení a jevištního projevu. „V Bouři rozehráváme příběhy bratrské msty a znovunalezení pošlapané pradávné moudrosti,“ říká režisérka Fraisová.

Obě inscenace mají kontrastní výpravu, tedy kostýmy i scénografii. Zatímco postavy v Brixiho dílku budou oblečeny moderním až extravagantním způsobem, v Bouři se potkávají fantastické bytosti s postavami v kostýmech z alžbětinské doby. Podle produkčního Přemysla Halase se na celém dvojprogramu podílí více než stovka studentů a budoucích adeptů operního umění. Zpěváky kupříkladu doprovodí devítičlenný orchestr. Po sobotním premiérovém uvedení v Divadle na Orlí jsou od pondělka 24. března plánovány čtyři dny po sobě jdoucí reprízy taktéž se začátky v 19 hodin.

Mgr. Luboš Mareček
Specialista pro vnější vztahy
Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Beethovenova 2
662 15 Brno
Tel.: +420 542 591 144
Mobil: +420 602 275 303
e-mail: marecek@jamu.cz