Pod slupkou tma

23. 2. 2014 | Tiskové zprávy

Dne 17. února 2014 proběhne v budově Studijního a informačního centra (SIC) od 16:00 vernisáž výstavy s názvem „Pod slupkou tma“ na téma fairtradového ovoce a problematiky dvou oblíbených druhů tropického ovoce – banánů a ananasů. SIC je součástí areálu ČZU v Praze Suchdole (Kamýcká 129).

Program:
16:00 Úvodní slovo organizátorů a zahájení vernisáže k výstavě „Pod slupkou tma“
Slovo autorky výstavy a expertky na fairtradové ovoce: Barbory Mrázkové
16:30 Ochutnávka fairtradových pochutin
17:00 Panelová diskuze na téma spravedlivého obchodu
18:00 Promítání krátkých videí na téma ‚Make fruit fair‘

„Práce na plantážích je velmi náročná při pracovní době více než 10 hodin denně a šest dní v týdnu. Pracovníci často nedostávají ani polovinu toho, co by potřebovali k důstojnému životu. Pracují bez ochranných pomůcek a jsou tak vystaveni nebezpečným látkám, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy jako: ztrátu plodnosti, deprese, kožní a oční nemoci, rakovinu či dokonce smrt,“ vysvětluje Hynek Roubík ze studentské organizace BeFair na ČZU. „Výjimkou není ani zneužívání práce dětí a násilné potlačování odborů,“ doplňuje.

Výstavu organizuje Fakulta tropického zemědělství a studentská organizace BeFair na ČZU. Jedná se o další akci v rámci snahy o zvyšování povědomí u studentů ČZU a u široké veřejnosti ohledně problematiky konvenčního pěstování zemědělských plodin v zemích globálního Jihu.

BeFair na ČZU (https://www.facebook.com/BeFairCzu) je studentská organizace zabývající se globální rozvojovou problematikou. Její snahou je zvyšování povědomí o produktech vytvořených za důstojných podmínek formou happeningů, přednášek, výstav, publikační činností a dalšími aktivitami. BeFair na ČZU podporuje produkci a produkty pěstované/vytvářené v důstojných podmínkách v zemích globálního Jihu, tak i na lokální produkci v zemích globálního Severu.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2013 ČZU uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také získala prestižní ocenění ECTS Label.

Kontakt pro novináře:
Mgr. Josef Beránek
tiskový mluvčí ČZU
+420 774 557 699
tiskove@czu.cz
www.czu.cz