Začíná nové funkční období rektora a tří děkanů ČZU

4. 2. 2014 | Tiskové zprávy

Touto vizí je být mezinárodně uznávanou výzkumnou univerzitou soustavně rozvíjející vysoce kvalitní a relevantní formy vzdělávání, propojené s jejím výzkumným zaměřením, orientované na různé cílové skupiny populace a flexibilně reflektující potřeby společnosti.

V této souvislosti je třeba zmínit, že ČZU v roce 2013 uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také nedávno získala prestižní ocenění ECTS Label, které obdržela pouze desítka českých vysokých škol.

Zároveň se na začátku února ujali své role i děkani tří fakult ČZU.

Akademický senát Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU si do svého čela opět zvolil prof. Ing. Pavla Tlustoše, CSc., který byl v rámci soutěže Českých 100 nejlepších vyhlášen Gentlemanem PRO roku 2013. Děkan zakládající fakulty ČZU vyzdvihl její význam nejen v tradičních, ale i progresivních oblastech: „Biohospodářství je jedním z velkých témat evropského programu Horizon 2020. V první řadě půjde o výzkum, co vše mohou rostliny a živé organismy obecně tvořit, za jakých podmínek a jak jsme schopni tyto látky získávat. Zda jsme například schopni vyrábět nové bio-based pescticides, nutriční přídavky… Platí přitom, že za vším vzděláváním i výzkumem musí být vidět souvislost s živými organismy, studium musí připravovat absolventy pro konkrétní obory.“

Děkanem Provozně ekonomické fakulty ČZU byl zvolen Ing. Martin Pelikán, Ph.D. „Především vnímám obrovskou odpovědnost a k nové roli přistupuji s maximální pokorou,“ uvedl v souvislosti se svým zvolením. „Věřím, že v této roli uplatním leccos z toho, čemu jsem se dosud odborně věnoval, tedy systémovému inženýrství a projektovému managementu.“

Děkanem Technické fakulty ČZU, třetí z trojlístku zakládajících fakult, zvolil Akademický senát fakulty i na další období prof. Ing. Vladimíra Jurču, CSc. Jako své cíle uvedl udržení úrovně publikačních aktivit, které fakulta v porovnání s posledními lety několikanásobně zvýšila, a zahájení práce na zásadních změnách studijních plánů i pojetí výuky magisterského stupně. Zároveň také podtrhl význam přátelské, kolegiální a tvůrčí atmosféry na fakultě.

Prof. Ing. Jiří Balík CSc. (*1953) je rektorem ČZU od roku 2010. Před svým zvolením do této funkce zastával funkci prorektora. Je absolventem Agronomické fakulty tehdejší Vysoké školy zemědělské v Praze, kde začínal jako odborný asistent a postupně dosáhl pozice vedoucího katedry agroenvironmentální chemie a výživy rostlin. V roce 2001 byl jmenován profesorem pro obor agrochemie a výživa rostlin. Je autorem více než stovky vědeckých prací citovaných ve Web of Science a členem mnoha vědeckých rad a odborných společností. Je řešitelem řady vědeckovýzkumných projektů včetně mezinárodních.

Prof. Ing. Pavel Tlustoš, CSc. (*1955), vystudoval Vysokou školu chemicko‐techno­logickou v Pardubicích. Po ročním sbírání zkušeností v Chiraně nastoupil na VŠZ, resp. ČZU, kde se stal odborným asistentem. V roce 1999 se habilitoval a v roce 2002 byl jmenován profesorem. Od roku 2000 byl proděkanem pro studijní a pedagogickou činnost Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, v roce 2010 byl zvolen děkanem této fakulty. Účastnil se několika desítek vědeckovýzkumných projektů jako řešitel, včetně mnoha mezinárodních. Je členem několika vědeckých společností.

Ing. Martin Pelikán, Ph.D. (*1973), vystudoval informatiku na Provozně ekonomické fakultě ČZU, kde také absolvoval doktorské studium Ph.D. v oboru Zpracování dat a matematické modelování v zemědělství. Od roku 2006 byl proděkanem pro studijní a pedagogickou činnost Provozně ekonomické fakulty a od roku 2012 vedoucím katedry informačního inženýrství rovněž na této fakultě. Zaměřuje se na systémové inženýrství, systémovou analýzu a modelování, systémy pro podporu rozhodování ap. Je členem několika vědeckých rad.

Prof. Ing. Vladimír Jurča, CSc. (*1958) vystudoval Mechanizační fakultu VŠZ, kde posléze zakotvil jako technik pro výzkum a odborný asistent. V roce 1998 se habilitoval a o deset let později byl jmenován profesorem. Zaměřuje se na problematiku jakosti, spolehlivosti a obnovy strojů a zařízení, počítačové systémy údržby. Je členem tří vědeckých rad, členem předsednictva České společnosti pro údržbu aj. Funkci děkana Technické fakulty zastává od roku 2010.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, lesnictví, ekologie, technologií a techniky, ale i s ekonomikou a řízením. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím včetně školních podniků umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. ČZU je držitelem ocenění ECTS label.

Kontakt pro novináře:
Mgr. Josef Beránek
tiskový mluvčí ČZU
+420 774 557 699
tiskove@czu.cz
www.czu.cz