Stavební proměna Filozofické fakulty Univerzity Palackého začíná

28. 1. 2014 | Tiskové zprávy

Studenti i akademici se mohou těšit na špičková vědecká pracoviště: vedle moderních laboratoří fakulta nově vybuduje Centrum doktorských studií, které bude sloužit jako zázemí pro stávající doktorská studia.

Opravy se dotknou šesti kateder fakulty ve dvou budovách v Křížkovského ulici: katedry aplikované ekonomie; katedry asijských studií; katedry filozofie; katedry nederlandistiky; katedry obecné lingvistiky a katedry politologie a evropských studií. Provoz zrekonstruovaných parkánových zahrad po dobu stavebních prací omezen nebude.

Kvalitu studia a výsledků vědy a výzkumu podpoří vznik špičkových vědeckých pracovišť: specializované laboratoře psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, prvního centra pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnické laboratoře, překladatelské a jazykové učebny či nové knihovny. Moderní prostory umožní pedagogickým a vědeckým pracovníkům provádět výzkum na aktuální světové úrovni a zavádět progresivní studijní metody s využitím ICT a AV techniky.

„Chceme vytvořit takové zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál naší fakulty, potažmo aby byl udržen současný trend doložitelně rostoucí kvality výuky a výzkumu. Plánované opravy poskytnou kvalitní a motivační zázemí pro sofistikovaný výzkum světových parametrů a současně se stanou platformou pro modernizaci studijních plánů s cílem dalšího zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce,“ uvedl proděkan FF UP Mgr. Ondřej Kučera.

Celkové způsobilé výdaje projektu činí 95 107 849 Kč, z toho je téměř 81 mil. Kč dotace z OP VaVpI a 14 mil. Kč přispívá státní rozpočet ČR. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo podepsáno 18. 3. 2013.

Projekt: Centrum doktorských studií na FF UP v Olomouci
Číslo projektu: CZ.1.05/4.1.00/11­.0243
Operační program: OP Výzkum a vývoj pro inovace
Prioritní osa 4: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem
Oblast podpory 4.1: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem
Zahájení realizace projektu: 1. 3. 2013
Ukončení realizace projektu: 31. 12. 2014
Celkové způsobilé výdaje projektu: 95 107 849,00 Kč
Dotace projektu: ERDF: 80 841 671,65 Kč; Státní rozpočet: 14 266 177,35 Kč.

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP

Bližší informace:
Mgr. Ondřej Kučera
proděkan Filozofické fakulty UP
e-mail: ondrej.kucera@upol.cz
tel.: 585 633 463