Cenu Genus v soutěži „České hlavičky 2013″ získal student 1. ročníku Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Jan Hrabovský

30. 10. 2013 | Tiskové zprávy

Soutěž České hlavičky, součást projektu na podporu vědecké a technické inteligence Česká hlava vyhlášeného v roce 2002, je zaměřena na podporu, propagaci a především motivaci středoškolských studentů, kteří mají mimořádné výsledky v oblasti přírodních a technických oborů. Cílem je ocenit ty, kteří se již v mladém věku věnují těmto oborům a mají za sebou kvalitní výsledky. Nedílnou součástí je též pomoc v budování jejich vědecké kariéry a otevření dalších možností ve studiu, dalším výzkumu, či uplatnění v soukromých společnostech. První ročník této soutěže se uskutečnil v roce 2007.

V rámci soutěže se udělují ceny v pěti kategoriích, o jejichž vítězích rozhoduje odborná porota složená z představitelů zájmových sdružení, zástupců vysokých škol, univerzit a vědeckých ústavů. Vítězní laureáti obdrží finanční odměnu spolu s diplomem a originálem sošky České hlavičky. Současně jsou vyhlášeni na tiskové konferenci a na slavnostním galavečeru, z něhož je připraven speciální televizní pořad vysílaný na prvním programu České televize.

Letošní laureát ceny Genus Jan Hrabovský je letos již studentem 1. ročníku Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Ještě jako student Gymnázia Josefa Ressla v Chrudimi pracoval na Katedře obecné a anorganické chemie Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a pod odborným vedením prof. Ing. Tomáše Wágnera, CSc. a Ing. Lukáše Střižíka na svém projektu zaměřeném na téma: Příprava, vlastnosti a aplikace chalkogenidových skel Ge25Ga5Sb5S65 dopovaných ionty vzácných zemin Er3+, Ho3+ a Nd3+/Tm3+. V prestižní soutěži AMAVET 2012 ji v loňském roce úspěšně obhájil a v obrovské konkurenci více jak dvou tisíc účastníků stanul na stupních vítězů ve všech úrovních této soutěže. Byl mezi jiným oceněn ředitelem společnosti CONTIPRO HOLDING a svým skvělým úspěchem na Vernadského soutěži v Moskvě se zároveň nominoval do národního kola EXPO SCIENCE AMAVET v Praze. Zde získal 2. místo, které mu přineslo právo účasti na celosvětové soutěži INTEL ISEF 2013 ve Phoenixu v USA.

V roce 2013 navázal Jan Hrabovský na svoji předchozí práci a s novým projektem „Chalkogenidové skelné luminofory pro fotoniku“ se zúčastnil 35. ročníku soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ). Na celostátní přehlídce SOČ v Brně obsadil v soutěžním oboru Chemie 1. místo, stal se laureátem Nadačního fondu J. Heyrovského a získal řadu dalších ocenění. Následně byl vybrán odbornou porotou soutěže České hlavičky jako laureát ceny Genus pro rok 2013. Tato cena se pro letošní ročník dělí mezi dvě práce, společně s Janem Hrabovským uspěl i Robin Kryštůfek.

„Úspěchy Jana Hrabovského jsou důkazem dobré práce jak na střední škole, tak na poli mimoškolních aktivit, zaštitovaných Fakultou chemickotechno­logickou Univerzity Pardubice, jejímž studentem se v tomto akademickém roce Jan Hrabovský stal a kde jistě bude pokračovat ve své dobře nastartované vědecké činnosti“, řekl jeho odborný vedoucí prof. Wágner z Katedry obecné a anorganické chemie.

Bližší informace:
prof. Ing. Tomáš Wágner, CSc.
Katedra obecné a anorganické chemie
Fakulta chemicko-technologická
telefon: 466037144
e-mail: tomas.wagner@upce.cz