Projekt na vzdělávání dobrovolníků jde do finále

11. 10. 2013 | Tiskové zprávy

Finálový workshop proběhne ve středu 16. října v 10 hodin v Aquapalace v Průhonicích u Prahy.

Celý projekt nese název Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencích dobrovolníků při akcích pro veřejnost (CZ.1.07/3.1.00/37­.0216).

„Máme zkušenosti z pořádání akcí, kde všichni potřebujeme dobrovolníky, ale nikdo na ně nemá čas ani peníze,“ vysvětluje počáteční ideu vedoucí projektu Tomáš Mirovský.

„Vytvořili jsme tedy osm okruhů, na které jsme zpracovali návody jak pro organizátory, tak i základní manuály pro dobrovolníky,“ říká. Vedle základních pokynů jak připravit sportovní akci, jak dlouhodobě pracovat s dobrovolníky apod., zpracovali metodiky na zapojení hendikepovaných, nabídli inspiraci, jak vytvořit správnou atmosféru na sportovní akci, nebo rozebrali vztah sportovní akce a ochrany životního prostředí.

Svými zkušenostmi přispěli lidé z Palestry, organizačního týmu seriálu RunCzech, sportovních svazů, ale i moderátoři, dobrovolníci z olympijských her v Londýně, z Centra Paraple, záchranek, nebo ochranáři přírody.

„Zabývali jsme se také společně s psychology od hasičů a bezpečnostními odborníky z agentur řešením rizikových situací. A přímo si vše vyzkoušeli na pražském maratonu po atentátu v Bostonu,“ potvrzuje Mirovský.

Metodiky tvoří ucelený soubor, ale dají se používat jednotlivě. Dá se také vytvořit modulově program pro vzdělávání. „Plánujeme i diskusi nad dalším rozšiřováním a pokračováním konceptu. Představeny budou také e-learningové studijní opory, které mohou organizátoři využívat,“ dodává ještě vedoucí projektu.

Výstupy budou zdarma k dispozici na webových stránkách projektu, zkrácené verze budou nabídnuty školám jako jedna z aktivit projektu Česko sportuje na podporu organizování školních sportovních akcí.

Kompletní informace naleznete také na webu http://palestradobrovolnik.webnode.cz/

Kontakt pro zájemce o účast:
Tereza Havlová
havlova@palestra.cz
603 286 852

Kontakt pro média:
Tomáš Nohejl
tonohejl@gmail.com
773 407 114