Univerzita Pardubice otevírá výukové a výzkumné centrum v dopravě a zároveň si připomíná 20 let existence Dopravní fakulty Jana Pernera

11. 10. 2013 | Tiskové zprávy

Výukové a výzkumné centrum v dopravě vznikalo v uplynulých dvou letech (od září 2011) s pomocí finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie, rozpočtu České republiky a zdrojů Univerzity Pardubice. Nové centrum, jehož výstavba přišla na 100 mil. Kč, znamená pro dopravní fakultu významné posílení výukových a laboratorních podmínek jak pro studium zejména v magisterských a doktorských programech, tak pro specifický výzkum v oblasti technických a technologických oborů a materiálového inženýrství.

„Nové výukové a výzkumné centrem znamená pro naši dopravní fakultu zásadní posílení jejího dalšího rozvoje a strategické postavení jediného vysokoškolského pracoviště tohoto charakteru v širokém regionu. Fakulta získává unikátní moderní zázemí, na které dlouho čekala,“ hodnotí nový objekt univerzity pro dopravní fakultu rektor univerzity prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc.

„Nové laboratoře umožní rozvíjet multidisciplinaritu tvůrčích a vzdělávacích činností dopravní fakulty v oblasti technických a technologických oborů se zaměřením na dopravní stavitelství, dopravní prostředky, materiály, mechaniku, diagnostiku a zkušebnictví, a to v těsné návaznosti na potřeby praxe a institucí působících v oblasti dopravy v regionu i celé České republice,“ popisuje významnost otevíraného centra prof. Ing. Bohumil Culek, CSc., děkan Dopravní fakulty Jana Pernera.

V objektu o celkové užitné ploše bezmála 3 500 m2 vznikly tři specializované učebny, 22 lehkých a těžkých laboratoří a zázemí pro výuku a akademické pracovníky. Laboratoře jsou vybaveny kvalitními laboratorními prostředky, např. dynamickým zkušebním stavem s „rychlým“ válcem pro stanovení crashové charakteristiky materiálů, zkušebnou na statické pevnostní zkoušky stavebních konstrukcí, zkušebnou synchronních motorů, testovacím zařízením železničních kol, laboratoří světelné a elektronové mikroskopie, či sklopnou plošinou pro automobily.

„Vysoce specializované centrum, jehož laboratoře jsou vybaveny tou nejmodernější technikou, přístroji a zařízeními z oblasti dopravních staveb a dopravních prostředků, které jsou momentálně dostupné, umožní rozvoj vzdělávacích a výzkumných aktivit dopravní fakulty a výrazně přispěje ke zkvalitnění přípravy studentů magisterských a doktorských studijních programů,“ vysvětluje děkan Culek.

Ve středu 9. října proběhne ve 13 hodin slavnostní otevření a přestřižení pásky k užívání nové budovy fakulty. Od 15 hodin si budou moci nové dopravní laboratoře prohlédnout všichni zájemci z řad zaměstnanců i studenti, kteří do nového centra v jeho první dny provozu zavítají.

Projekt VVCD Univerzity Pardubice byl financován z prostředků Operačního programu Výzkum a vývoj pro Inovace (OP VaVpI) v Prioritní ose 4: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem.

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz