Vejdi a neuškoď. Letní škola rozvojové spolupráce láká na zajímavé hosty i praktické workshopy

8. 9. 2013 | Tiskové zprávy

Šestnáctý ročník Letní školy rozvojové spolupráce svou účastí podpoří také paralympijští sportovci z Keni. Chybět nebudou ani dokumenty, neformální posezení, venkovní aktivity či prohlídka města. Unikátní akci pořádá Katedra rozvojových studií Přírodovědecké fakulty UP za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Setkání zaměřené na rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc cílí na zájemce z řad studentů i veřejnosti. „Každý rok za námi do Olomouce přijede šest desítek lidí z celé republiky. Převážně jde o studenty nejrůznějších oborů – od medicíny, přes mezinárodní vztahy, sociologii, politologii, pedagogické obory až po studenty rozvojových studií. Účastní se ho ale i nestudenti, které toto téma oslovuje,“ říká organizátorka akce Eva Málková. „Osobně bych pozvala všechny zájemce na přednášku Šimona Pánka, ve které rozebere vývoj, minulost i současnost humanitární pomoci samostatné ČR. Zmíní se také o tom, jak a kde organizace Člověk v tísni zakládá mise a jaké to je pro člověka vůbec na misi vycestovat,“ přibližuje Málková.

Organizátoři připravili řadu odborných přednášek, interaktivní workshopy (např. Hra na Fair Trade, Globální rozvojové vzdělání apod.), doprovodné výstavy, venkovní hry, dokumenty (Cesty české rozvojové spolupráce – Bosna a Hercegovina, Moldavsko, Mongolsko), prohlídku města či neformální posezení. Chybět nebude ani tzv. NGO market.

Vejdi a neuškoď
Jedním ze zajímavých workshopů je workshop s názvem Jaký je vztah mezi rozvojem a konflikty aneb DO NO HARM – vejdi a neuškoď. „Lektorka na konkrétních ukázkách dokáže, že i když přicházíme pomáhat s dobrým úmyslem, může tato aktivita mnohdy způsobit více škody než užitku. Workshop odhalí některé z možných důvodů, proč se může pomoc, která měla vést ke zlepšení podmínek, zvrtnout a někdy i rozpoutat konflikty. Zároveň nabídne způsoby, jak porozumět prostředí, ve kterém chceme projekty realizovat, tak abychom minimalizovali jejich negativní dopady,“ přibližuje téma jedné z aktivit Málková.

NGO market
Na NGO marketu se představí zástupci organizací, které se zaměřují na humanitární pomoc či rozvojovou spolupráci. Přínos NGO marketu tkví v tom, že se účastníci setkají s lidmi pracujícími v této oblasti. „Mnoho organizací hledá stážisty, zájemcům nabízí různé způsoby, jak mohou vycestovat do zahraničí. Z minulosti víme, že se účastníci právě na letní škole dozvěděli o možnostech, jak se do rozvojovky a humanitárky prakticky zapojit,“ dodala Málková.

Přihlášky na Letní školu rozvojové spolupráce jsou již uzavřeny. V případě zájmu je ale stále možné kontaktovat organizátory a přihlásit se buď na celý program, nebo na jednotlivé přednášky. Akce se koná na Přírodovědecké fakultě UP v ulici 17. listopadu 12, a to v aule nebo v učebně 5007. Workshopy se odehrají v menších učebnách v přízemí budovy.

Hlavní hosté

  • Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni. Téma přednášky – Humanitární pomoc v krizích a rozvojová spolupráci – trendy, odlišnosti i mosty. Specifika života a práce na misích.
  • Venkatesan Ashok, velvyslanec Indické republiky v ČR.
  • Francis a James Karanjovi – paralympijští sportovci z Keni. Téma přednášky – Život nevidomých v Africe.
  • Juraj Mesík z Katedry rozvojových studií PřF UP. Téma přednášky – Marnost nad marnost? Možnosti a limity rozvojovej pomoci.

Zprávu zpracovala Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP

Bližší informace:
Eva Málková
katedra mezinárodních rozvojových studií PřF UP
e-mail: eva.malkova@upol.cz
tel.: 585 634 986