Odborníci na biotechnologie rostlin se sjedou na konferenci Zelená pro lepší budoucnost

14. 6. 2013 | Tiskové zprávy

Cílem konference, která navazuje na stejnojmennou akci z roku 2011, je podnítit spolupráci mezi různými oblastmi výzkumu, vývoje a inovací biotechnologií rostlin. „Během pěti dnů budou na programu témata jako genetické šlechtění obilovin, reakce rostlin na stresové podněty, zvyšování jejich odolnosti vůči stresu nebo bioenergetika a propojení biotechnologického průmyslu s akademickou sférou,“ uvedl ředitel Centra regionu Haná Ivo Frébort.

Diskutovat se bude rovněž o možnostech využití geneticky modifikovaných rostlin v souvislosti s plány Evropské unie na rozvoj bio-ekonomiky. „Vhodné využití vědeckého potenciálu a dosažených znalostí v oboru biotechnologií, kterými se Centrum regionu Haná dlouhodobě zabývá, by mohlo pro Českou republiku znamenat ekonomické přínosy a zvýšení konkurenceschop­nosti,“ doplnil Frébort.

Z významných hostů na konferenci vystoupí například prezident Evropské biotechnologické federace profesor Marc van Montagu, který je průkopníkem v oboru genetické transformace rostlin, či profesor Heribert Hirt – představitel Evropské organizace pro rostlinnou vědu (EPSO), což je nezávislá akademická organizace sdružující více než 226 výzkumných institucí a univerzit s cílem zvýšit dopad vědy a výzkumu rostlin v Evropě. Do Olomouce zavítá také Kristin Bilyeu, jejíž výzkum se zaměřuje především na zdokonalování skladby zrna sójových bobů pro zlepšení výživnosti potravin a krmiv. Doktorka Bilyeu pracuje pro americké ministerstvo zemědělství, které řídí zemědělskou výzkumnou politiku USA. Mezi zvanými hosty bude i Anastasios Melis, profesor Kalifornské univerzity v Berkeley, jehož zaměřením je fotosyntéza a bioenergetika rostlin; profesor Tony Bacic z Univerzity v Melbourne, který se mimo jiné zabývá strukturou, funkcemi a biosyntézou komplexních sacharidů a funkční genomikou obilovin. V neposlední řadě přijede i Yuri Gleb, generální ředitel společnosti Icon Genetics, která objevuje a vyvíjí nová biofarmaceutika (bioléčiva) a bílkoviny za využití zelených rostlin jako hostitelů.

Konference ve zcela nově otevřeném centru
Konference se uskuteční v nových prostorách centra na ulici Šlechtitelů, které budou 17. června slavnostně otevřeny. Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum vzniklo v roce 2010 díky spolupráci Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a olomouckých pracovišť Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Jeho vybudování, doplnění přístrojového vybavení a zahájení provozu podpořila Evropská unie a státní rozpočet zhruba 808 miliony korun. Centrum je rozděleno do pěti oddělení, která se zaměřují na proteinovou biotechnologii, chemickou biologii a genetiku, rostlinné biotechnologie, nové materiály a metody šlechtění rostlin a fytofarmu.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP

Bližší informace:
prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D.
ředitel Centra regionu Haná
e-mail: ivo.frebort@upol.cz
Tel.: +420 585 634 922