Výstava velkoformátových fotografií „Fotolovy v přírodě“ v galerii VŠB-TUO

29. 5. 2013 | Tiskové zprávy

Jaroslav Pešat je původní profesí horník a protože, jak sám říká, strávil většinu života pod zemí, kde bylo světla poskrovnu, tráví rád volný čas v přírodě. Celý svůj soukromý život zasvětil myslivosti a fotografiím s touto tématikou. Cílem jeho objektivu se stala převážně zvěř. Zamiloval si zejména velké šelmy, medvěda, rysa i vlka. Žije v podbeskydí a tak jsou Beskydy jeho častým cílem. Právě ty se mohou pochlubit výskytem i vzácnějších druhů zvěře, jako např. medvědem, vlkem, rysem, kočkou divokou, tetřevem a jeřábkem.

Za svými objekty autor často cestuje. „Fotografování zvířat je nejen obtížné, ale i vzrušující. Na dobrou fotografii někdy čekám i celý týden od rána do večera,“ říká Pešat. Největší dobrodružství však fotograf prožil na konci světa – na Aljašce, kde strávil celý měsíc.

Největším úspěchem Jaroslava Pešata byla první cena na Mezinárodní fotosoutěži „Fauna celého světa“. Zvěř, zachycená objektivem Jaroslava Pešata je fascinující bezprostředními a detailními záběry divoké zvěře, kterou člověk ve volné přírodě nevidí.

Výstavu Fotolovy přírodě můžete v Galerii Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava zhlédnout do 28. června 2013 denně od 8:00 do 17:00 hodin. Vstup do galerie je zdarma.

Mgr. Táňa Kantorková
manažerka pro vnější vztahy
telefon: 597 323 700
e.mail: tana.kantorkova@vsb.cz
www.vsb.cz