Studenti mohelnické Obchodní akademie navštívili jako jedni z prvních nový areál Moravské vysoké školy Olomouc

24. 4. 2013 | Tiskové zprávy

V novém areálu BEA centra je přivítali rektor MVŠO Michal Menšík a prorektor pro vnější vztahy Ladislav Chvátal, kteří jim kromě MVŠO a studia představili také roli této vzdělávací instituce v regionu. Následovala prezentace největšího zaměstnavatele v oblasti IT v Olomouckém kraji – softwarové společnosti TESCO SW – v podání obchodního ředitele Josefa Tesaříka jr. a dále odborná přednáška Víta Pásztó, který studentům představil geoinformatiku, fuzzy logiku nebo např. biologicky inspirované algoritmy.

Následně si studenti prohlédli prostory BEA centra, navštívili jednotlivá pracoviště Moravské vysoké školy Olomouc a společnosti TESCO SW a samozřejmě také řídící a datové centrum. „V budově BEA centra jsou využívány nejmodernější technologie. Jedinečné na tom je, že všechny tyto nejmodernější technologie jsou řízeny pomocí jednoho softwaru,“ uvedl Miroslav Roth, který studentům technologie využívané v BEA centru představil. Studentům byl dále předveden kamerový systém, představeno řízení osvětlení podle venkovního svitu, byli seznámeni s řízením vzduchotechnických zařízení, navštívili nejmodernější datové centrum a seznámili se způsobem jejího efektivního chlazení apod.

„Vzhledem k tomu, že naši žáci získávají při studiu technické znalosti a dovednosti z oblasti počítačového hardwaru a softwaru, počítačových sítí a technických prostředků přenosu dat, je pro ně tato exkurze hodně zajímavá. O tom, že je to tady dnes baví, svědčí to, že dávají velký pozor a pečlivě poslouchají“, uvedla jejich pedagožka Radka Zárybnická, která studenty spolu s kolegou učitelem Josefem Peškarem do Olomouce doprovodila. „Škoda jen, že tuto možnost neměli naši letošní maturanti, které by to také určitě zajímalo,“ posteskla si na závěr Radka Zárybnická.

„Dobrá spolupráce se středními školami v regionu je pro MVŠO důležitá. Zvát střední školy na exkurze a přednášky budeme i nadále. V případě, že by se středoškoláci chtěli se svými spolužáky přijet do areálu Moravské vysoké školy Olomouc podívat, stačí nás kontaktovat a my už pro ně připravíme program na míru,“ vyzval středoškoláky k návštěvě MVŠO prorektor pro vnější vztahy Ladislav Chvátal.

Kolaudace budovy BEA centra proběhla v březnu 2013, MVŠO se do nových prostor přestěhuje v průběhu května, přičemž plný provoz MVŠO a výuka jejích studentů v celém rozsahu začne s novým akademickým rokem v září 2013.

Kontakt:
Monika Mackovíková
tel. 774 409 082, 587 332 365
e-mail: monika.mackovikova@mvso.cz