Harrachovský workshop přinesl diskusi o práci dobrovolníků na sportovních akcích v horách

7. 3. 2013 | Tiskové zprávy

Martina Kozáková, koordinátorka dobrovolníků projektu běžecké ligy RunCzech, kam spadá už sedm velkých běhů včetně Volkswagen Maratonu Praha, představila návrh programu metodiky „Práce s dobrovolníky“, k čemuž se rozeběhla podnětná diskuse. Především o společenské odpovědnosti firem a zapojení společností, zabývajících se dobrovolnictvím obecně, nejen na sportovních akcích. „Při společné práci vznikají velká přátelství často na celý život,“ připomenul Jiří Cupák z Diakonie Středisko Světlo ve Vrchlabí.

Poté Ondřej Sezima z Hasičského záchranného sboru představil koncept velmi zajímavé metodiky „Zvládání kritických situací“.

Leoš Zavřel, zástupce Horské záchranné služby promluvil na téma oblečení (nejen) dobrovolníků při zimních a horských akcích. Diskutovalo se také o postupech a konzultacích při plánování sportovních akcí v horách a chráněných oblastech.

Byl také představen koncept České olympijské nadace, který už podporují české sportovní hvězdy, a možnost zapojení dobrovolníků do jejich aktivit.

Nový grantový projekt a zároveň spolupráci při jeho realizaci nabízí Vysoká škola tělesné výchovy a sportu Palestra v Praze. Zaměřuje se na stále častěji využívaný, avšak dosud odborně nepopsaný a nediskutovaný systém vzdělávání dobrovolníků na sportovních akcích. Jeho celý a přesný název zní Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencích dobrovolníků při akcích pro veřejnost.

Cílem celého projektu je vytvoření osmi modulů vzdělávání pro dobrovolníky a organizátory sportovních akcí. Jejich informovanost bývá jednou z oblastí, na které mnohdy nezbývá čas ani peníze. Přesto i chyba dobrovolníka může rozhodnout o neúspěchu celého, po mnoho měsíců či let, budovaného podniku. „Výstupem naší celoroční práce bude souborná metodika v elektronické podobě, kterou dáme veřejně k dispozici,“ doplňuje Petr Hedrlín, odborný garant projektu a ředitel závodu Palestra Kbelská 10.

„Nyní už upravujeme internetové stránky, kam budeme umisťovat zpracované podklady z proběhlých workshopů,“ dodává manažerka projektu Kamila Bulířová.

Další workshop se plánuje na květen s největší pravděpodobností do Českých Budějovic. Jeho leitmotivem budou sportovní akce v přírodě a ochrana životního prostředí. A také se chce věnovat specifikům organizace akcí s mezinárodním dopadem.

Aktuální informace o projektu najdete vždy na internetových stránkách projektu.