Výzkumníci budou mít přístup k prestižním vědeckým databázím a časopisům

21. 2. 2013 | Tiskové zprávy

Univerzita Palackého tímto projektem podpoří dostupnost odborných informačních zdrojů v oblasti přírodních věd v letech 2013–2017. V rámci projektu budou zpřístupněny vybrané kolekce světoznámé Nature Publishing Group, BioOne 1, BioOne 2, Institute of Physics Science, EnviroNetBase, GeoRef, GeoBase, GeoScienceWorld, Zoological Record, kolekce časopisů American Chemical Society a Gold Collection Royal Society of Chemistry. Knihovní fond UP bude obohacen o tištěné i elektronické kni­hy.

Cílem projektu je podpořit informovanost zejména pracovníků vědecko-výzkumných center Univerzity Palackého, tedy Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů, Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a Ústavu molekulární a translační medicíny.

Na projektu spolupracují Biologické centrum Akademie věd ČR, v.v.i., Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Masarykova univerzita v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i. Pro jejich vědecko-výzkumná pracoviště jsou výše uvedené vědecké informační zdroje rovněž nepostradatelné.

Sekundární a doplňkovou aktivitou projektu je pořízení hardwarového a knihovnického vybavení pro Knihovnu UP, která je materiálně-technickou základnou pro provoz a zabezpečení přístupnosti informačních zdrojů (počítače, dataprojektory, skenery, tiskárny, biblioboxy).

Celkový náklad projektu činí 118 mil. Kč, z toho je asi 100 mil. Kč dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj (85 %) a 18 mil. Kč (15 %) přispívá státní rozpočet České republiky.