Akademické dny UP začaly: Krev přišlo darovat přes 80 studentů a zaměstnanců univerzity

19. 2. 2013 | Tiskové zprávy

„O tom, že takovéto projekty mají smysl, svědčí každým rokem stoupající zájem mezi studenty i zaměstnanci. Vloni se k rektorovi připojilo pět desítek lidí, letos se přihlásilo téměř dvě stě zájemců. Bohužel chřipková epidemie si vybrala svou daň a během pondělí a úterý projde branami Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci v rámci této jedinečné akce asi 90 dárců,“ doplnil Michal Malacka, prorektor pro komunikaci a další vzdělávání. Podstatný je také fakt, že téměř polovinu z nich tvoří prvodárci. Pro příští rok se dokonce kvůli stále stoupajícímu zájmu plánuje akci rozšířit na celý týden.

Dalším z vrcholů Akademických dní bude studentská mše, kterou pravidelně pořádá vysokoškolské katolické hnutí. Historicky poprvé se jí totiž zúčastní vedení univerzity a fakult ve slavnostních talárech. Celebrace mše se ujme arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner. Mši, která proběhne ve středu 20. února od 19 hodin, bude předcházet další slavnostní událost. Univerzita ve spolupráci s Vlastivědným muzeem otevře svou první stálou expozici. Výstava s názvem „Olomoucká univerzita – Universitas Olomucensis“ bude zpřístupněna veřejnosti v rámci pravidelných prohlídek Vlastivědného muzea od následujícího dne.

Milovníci kultury si na své přijdou díky Divadlu na cucky, které ve svých nových prostorách v komunitním centru W7 připravilo pro všechny zájemce tzv. Večer příběhů. „Během Večera příběhů budete mít možnost seznámit se s metodou storytellingu, která se navrací k tradici vypravěčství, hluboce zakořeněné v historii. Divadlo na cucky vám představí, jak tato metoda vypadá a jaké jsou její možnosti nejen v divadle, ale například i ve školství,“ řekl dramaturg divadla Jan Žůrek.

Akademické dny vyvrcholí tradičně Reprezentačním plesem UP. Tancechtiví z celé univerzity se sejdou v sobotu 23. února v prostorách Regionálního centra Olomouc pod dohledem Marcely Augustové, jež celým večerem provede. Výroční ples univerzity oživí TOP Band se sólisty, Iva Kevešová s kapelou či vystoupení zpěvačky Dashy.

Více informací na www.akademickedny.upol.cz.

Zprávu připravil Ondřej Martínek, oddělení komunikace UP