Dramatická tvorba ČST

6. 2. 2013 | Tiskové zprávy

Ve zkoumaném období vzniklo v Brně více než 500 dramatických pořadů, od televizních inscenací přes vícedílné filmy, seriály, hrané i animované pohádky, až po záznamy divadelních inscenací. Podíleli se na nich nejvýznamnější herci brněnských divadel, jako například Vlasta Fialová, Josef Karlík, Ladislav Lakomý, Oldřich Slavík, Jaroslav Dufek, Zlatomír Vacek, Jana Hlaváčková, Arna Mohelská, Karel Kabíček, Ivana Valešová, Miroslav Středa či Libuše Geprtová, ale také řada herců působících v Praze, například Olga Scheinpflugová, Josef Kemr, Petr Kostka, Jaroslav Marvan, Josef Abrhám, Ladislav Mrkvička, Veronika Žilková či Martin Stropnický. Inscenace jako Šťastný Jim, Josefina, Gazdina roba, Římanka, Jenůfa, Hedvika, Dlouhý týden či Restaurace plným právem patří do zlatého fondu české televizní tvorby a dodnes jsou často reprízovány. Jako scenáristé či režiséři se na těchto pořadech podílely významné osobnosti české kultury, mezi jinými i Jan Trefulka, Jiří Blažek, Roman Ráž, Antonín Přidal, Alois Mikulka, Karel Tachovský, Ivan Kříž, Alois Hajda, Zdeněk Kaloč, Evžen Sokolovský, Ivan Balaďa či Vladimír Drha.

Studie mladého badatele z brněnské JAMU Marka Hlavici je první prací, která se snaží prozkoumat veškerou tvorbu jedné součásti Československé televize. Přestože od konce padesátých let vstupovala televize do miliónů domácností a ovlivňovala všechny obyvatel Československa, podrobnému zkoumání její produkce se dosud nikdo nevěnoval a tato zásadní část naší kulturní historie byla opomíjena. Autor se bez předsudků a přitom velmi poučeně a s vědomím širokých souvislostí věnuje pořadům jak politicky angažovaným a nepokrytě prorežimním, tak i apolitickým adaptacím světových literárních děl či nadčasovým dětským příběhům. Současně také přibližuje fungování tehdejšího studia, jeho personální obsazení, způsob přípravy a schvalování pořadů, ideologické požadavky kladené na televizní tvorbu i produkční okolnosti vzniku jednotlivých děl. Během téměř tři roky trvajícího výzkumu také významnou měrou čerpal z dosud neprobádaných archivních dokumentů a z osobních rozhovorů se zaměstnanci i spolupracovníky tehdejšího brněnského studia Československé televize. Vzniklá studie je průkopnickou prací, jež se snaží zasvěceně přiblížit nejen tvorbu i vývoj brněnského studia, ale především nepominutelnou část kulturní historie jihomoravského kraje a celé České republiky.

Knihu vydala Janáčkova akademie múzických umění v Brně a je dostupná v Edičním středisku JAMU.

Slavnostní křest publikace proběhne v úterý 5. února v 18 hodin v kavárně Trojka v Domě pánů z Kunštátu (Dominikánská 9, Brno) a křtít ji budou dlouholetá vedoucí redakce vysílání pro děti a mládeže a bývalá ředitelka brněnského studia Československé televize Věra Mikulášková, její kolegyně z literárně-dramatické redakce Danuše Špirková a děkan Divadelní fakulty JAMU Zbyněk Srba.