Děkanem Fakulty zdravotnických věd UP se stal docent Vomáčka

29. 1. 2013 | Tiskové zprávy

Letos sedmapadesátiletý Vomáčka byl dříve ředitelem olomoucké fakultní nemocnice. Je přednostou Ústavu radiologických metod, krajský a městský zastupitel za ČSSD a před dvěma lety neúspěšně kandidoval na rektora univerzity.

Ve svých tezích Vomáčka uvedl, že chce více prohloubit spolupráci zdravotnické fakulty s fakultní nemocnicí a rovněž souhlasil do budoucna s jejím stěhováním do areálu teoretických ústavů. Emotivní jednání na fakultě by podle něj měla vystřídat racionální diskuse a hledání cest mezioborové spolupráce.

O tom, že senátoři vhodili do urny jeho jméno, možná rozhodlo i to, že se představil jako kandidát s vědeckými, pedagogickými i manažerskými zkušenostmi, navíc má i ekonomické vzdělání. Jediným protikandidátem byla současná proděkanka Věra Vránová, která je po odstoupení děkanky od března loňského roku pověřena vedením fakulty.

Děkan je volen na čtyřleté funkční období. Zvolen může být maximálně dvakrát po sobě.

Fakulta zdravotnických věd vznikla v roce 2008 osamostatněním zdravotnických nelékařských oborů od lékařské fakulty. Má asi sedm stovek studentů. Mezi uchazeči o studium si tato fakulta může každoročně vybírat, neboť poptávka pravidelně převyšuje kapacitní možnosti.

Zprávu zpracoval Pavel Konečný, oddělení komunikace UP