Fotografie studentů JAMU zachytily drama v rámu

14. 1. 2013 | Tiskové zprávy

Kolekci divadelních snímků pod pedagogickým vedením Petra Francána nafotili studenti druhého ročníku studijního programu Audiovizuální tvorba a divadlo z Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Slavnostní vernisáž se uskuteční zítra 15. 1. ve foyer Divadla na Orlí v 19 hodin. Autory fotografií jsou Tomáš Bláha, Petra Bučková, Soňa Popová, Ondřej Šálek a Jan Šulák.

„Výběr fotografií se dotýká křehké hranice mezi teatralitou, divadelností a samotným záznamem divadla. Je tedy u divadelní fotky vše dovoleno nebo stále existují nepřekonatelné bariéry mezi tím, co je a co není divadelní fotografie? Pokusme se společně najít odpověď při příležitosti výstavy,“ říká za autory snímků Ondřej Šálek.

Se svými spolužáky povětšinou fotil inscenace studentů JAMU. Tyto čistě divadelní fotografie jsou doplněny ještě o fotoportréty a momentky, které svým způsobem tematizují teatralitu v každodenním životě. „Našim cílem bylo shrnutí různých pohledů na divadelní fotografii. Chceme narušit tradiční pohled na fotografii jako záznam divadla. Proto se fotky netýkají pouze záběrů z divadelních inscenací, ale diskurz rozšiřují i ostatní snímky,“ dodal Šálek k výstavě, která potrvá do poloviny února.