Netradiční výuku zakončí studenti Beer koštem
Jejich kolegové ze školy ale i další návštěvníci budou mít možnost posoudit nejen chuť piva uvařeného v univerzitní laboratoři. Uvidí také etiketu, seznámí se s názvem kvasného produktu a poslechnou si studentskou prezentaci k procesu výroby.
„O přízeň návštěvníků Beer koštu budou usilovat dvě skupiny studentů profesorky Dagmar Juchelkové. Sedmičlenná skupina je z Hornicko -geologické fakulty, šestičlenná z Katedry energetiky Fakulty strojní. Každá skupina přistupovala k výrobě piva trochu jinak,“ popisuje organizátorka netradiční akce Veronika Sassmanová. Ta se připravuje na Centru ENET na svůj doktorát a ještě spolu s dalšími dvěma kolegyněmi se ujala organizace neobvyklé výuky. Doktorandky se navíc v závěru rozhodly, že nachystají ještě třetí, konkurenční produkt. Zatímco obě skupiny připravovaly pivo z přírodních produktů, poslední vzorky vznikly z koncentrátu.
„Jak jinak chcete nechat studenty seznámit se prakticky například s procesem fermentace? Do bioplynové stanice nevidí, takže výroba piva se přímo nabízela,“ vysvětluje vedoucí Katedry energetiky Dagmar Juchelková, jak přišla na nápad zpestřit studentům výuku aktivitou, která zatím neměla na technické univerzitě v Ostravě obdobu.
Studenti museli nejen uvařit samotné pivo, ale zajistit také fermentační cyklus ve speciálních kvasných nádobách, které škola za tímto účelem nakoupila. Samotná iniciativa studentů spočívala zejména v obstarání receptury a následně ve výběru surovin jako byl chmel, ječmen a slad. Někteří ze studentů navštívili menší pivovary, kde hledali rady od zkušených „Mistrů“ sládků. Součástí samotného procesu nebylo pouze pivo připravit, ale i jej „prodat“, tedy vymyslet návrh na marketingovou strategii, která zahrnovala název, etiketu i samotnou přípravu prezentace kvasného moku.
Podle profesorky Juchelkové bylo zajímavé sledovat, jak rozdílně jednotlivé skupiny studentů k netradičnímu úkolu přistoupily. Zatímco energetici se zajímali převážně o technickou stránku věci (přestup tepla a izolaci aparatury), studenti biotechnologií pátrali po optimálních podmínkách pro fermentační proces (pH, teplota, sterilita). Konečný způsob prezentace stejně jako názvy svých produktů zatím studenti tají. Pivo už mají nalahvováno, připraveny jsou kelímky velikosti „štamprlí“ na závěrečný košt v rámci soutěže.
„Organizace této akce byla příjemným zpestřením všedních výukových dnů, jak pro nás organizátory, tak i pro naše mladé kolegy. Samotným uvařením piva aktivita studentů neskončila. Následující týdny studenti kontrolovali a upravovali procesní podmínky, a tím navštěvovali laboratoř i ve svém osobním volnu. Myslím si, že této akci děláme dobrou propagaci, proto věřím, že i přes brzký začátek Beer košt navštíví a podpoří mnoho kolegů a studentů,“ říká Veronika Sassmanová.
Profesorka Juchelková je přesvědčena, že pro její studenty bude celá akce velkým zážitkem. Za důležité považuje i to, že skupiny budou předvádět výsledky své několikatýdenní práce v aule, kde budou jednoho dne přebírat i své inženýrské diplomy. „Pak budou moci pyšným rodičům povyprávět, jak se v tomhle sále potili, když museli v co nejlepším světle představit svůj první výrobek svým kolegům,“ říká Juchelková.
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
Mgr. Táňa Kantorková
manažerka pro vnější vztahy
telefon: 597 323 700
e.mail: tana.kantorkova@vsb.cz