Mendelova univerzita v Brně udělí čestný vědecký titul doctor honoris causa

10. 12. 2012 | Tiskové zprávy

Jmenování čestným doktorem je výrazem prestižního ocenění akademické obce světově uznávanému odborníkovi v oblasti molekulární biologie, spoluobjeviteli kohesinu, který mimořádným a původním vědeckým přínosem rozvíjí odkaz Gregora Johanna Mendela a přispívá k rozvoji lidského poznání a evropské a světové výzkumné spolupráce.

Profesor Nasmyth je členem Královské společnosti, členem Evropské organizace pro molekulární biologii (EMBO), členem Rakouské akademie věd a zahraničním čestným členem Americké akademie umění a věd. Byl jmenován čestným profesorem molekulární genetiky vídeňské univerzity. Publikoval více než 250 původních vědeckých prací, monografií a knih, které byly citovány ve více jak třiceti dvou tisících vědeckých publikacích. V oborech biochemie a molekulární genetiky vyškolil řadu studentů.

Prof. Nasmyth se významně podílel na propagaci díla zakladatele genetiky, jehož jméno univerzita nese. Byl jednou z klíčových osobností tzv. „Mendel initiative“, jejímž úkolem bylo přebudovat v Augustiniánském opatství Mendelovo muzeum a zřídit novou expozici „Génius genetiky“.

Slavnostní setkání zakončí oslavy výročí zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela http://mendel-vyroci.cz/.

Media Relations – Ing. Kateřina L. Brettschneiderová
Mendelova univerzita v Brně
Zemědělská 1/ 613 00 Brno
Telefon +420 545 135 199 / mobil: 737 134 878
tisk@mendelu.cz