Bojovník proti obezitě získá čestný akademický titul

30. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Profesor psychologie ze San Diego State University a ředitel Active Living Research jej převezme ve středu 5. prosince 2012 v 10 hodin v prostorách Arcibiskupského paláce. Nositel čestného doktorátu se představí široké veřejnosti také o den později, ve čtvrtek 6. prosince, při neformálním setkání v rámci Vědecké kavárny univerzitního projektu POP UP. Debata začne v 18 hodin v Café 87.

Prof. James F. Sallis je významnou vědeckou osobností v oblasti aktivního a zdravého životního stylu, preventivní medicíny a sportovních věd. „S pracovníky naší fakulty spolupracuje již od roku 1995. Významně se metodologicky i materiálně podílel na vytvoření výzkumné skupiny pro monitorování pohybové aktivity v České republice. Po celou dobu spolupráce v rámci ekonomických možností v ČR usiloval o zapojování naší fakulty a Centra kinantropologického výzkumu do celosvětových výzkumných aktivit, například v projektech SPARK, IPAQ a IPEN,“ vyjádřil se děkan FTK UP doc. Zbyněk Svozil.

Předmětem výzkumu prof. Sallise je podpora pohybové aktivity a pochopení vlivu politiky a podmínek prostředí na pohybovou aktivitu, výživu a obezitu. „Je autorem více než pěti stovek vědeckých publikací, členem redakčních rad významných časopisů, řešitelem mezinárodních výzkumných grantů a je jedním z nejčastěji citovaných autorů v oblasti sociálních věd na světě,“ dodal Svozil.

Prof. James F. Sallis, Ph.D.

  • Osobnost v oblasti aktivního a zdravého životního stylu, preventivní medicíny a sportovních věd;
  • významný profesor University of California v San Diegu (USA) a ředitel programu Robert Wood Johnson Foundation s názvem Active Living Research, jehož cílem je přenášet poznatky z výzkumu mezi tvůrce politik a odborníky z praxe zaměřené na prevenci dětské obezity a podporu aktivní komunity;
  • zabývá se výzkumem pohybové aktivity a vlivů politiky a prostředí na pohybovou aktivitu, výživu a obezitu;
  • obdržel cenu za celoživotní dílo od Výboru fitness, sportu a výživy (výbor prezidenta USA);
  • spoluzakladatel uskupení odborníků s názvem IPEN (International Physical Activity and the Environment Network).

Další informace na http://sallis.ucsd.edu/ nebo na http://www.activelivingresearch.org/.