Jihočeská univerzita – Svět z mnoha pohledů / Pozvánka na zářijovou výstavu JU v Clam-Gallasově paláci v Praze

19. 8. 2012 | Tiskové zprávy

Výstava, pod názvem Univerzita – Svět z mnoha pohledů, je určena široké veřejnosti s cílem popularizovat výsledky vědy a vzdělávání na Jihočeské univerzitě za dvacetiletí její existence. K jejímu shlédnutí jsou všichni srdečně zváni.

POZVÁNKA NA VÝSTAVU

Jihočeská univerzita připravila výstavu ve spolupráci s Comeniem, o.p.s. V deseti sálech Clam-Gallasova paláce na Starém Městě se vedle 65 posterů/panelů v české a anglické jazykové verzi bude prezentovat množství exponátů, přístrojů, sbírek, výtvarných prací a uměleckých děl či 3D fotografií. Výstava bude doplněna videosmyčkou z prostředí univerzity a odborných pracovišť. V rámci doprovodného programu se 25. 9. (od 10 a 12 hodin) uskuteční přednášky: “Proč jsou některé chemické látky nebezpečné” prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc. ze Zdravotně sociální fakulty JU a přednáška “Mozek a jeho člověk – Hranice lidského poznání ve výzkumu mozku” Josefa Lazara, Ph.D., z Ústavu nanobiologie a strukturní biologie CVGZ AV ČR, v.v.i. a Přírodovědecké fakulty JU.

Výstava bude 26. 9. 2012 od 18 hodin završena odbornou rozpravou předních osobností vědy a výzkumu pod názvem VĚDA: NUTNOST nebo LUXUS? – uspořádanou v předvečer 2. Noci vědců v Clam – Gallasově paláci a u příležitosti zakončení výstavy JU. Rozpravě bude předsedat rektor pořádající univerzity prof. Libor Grubhoffer.

Počet a zejména pestrost a různorodost zařazených exponátů a ukázek odráží samotný název výstavy “Univerzita – Svět z mnoha pohledů“. Expozice nabídne m. j. ukázky výtvarných děl pedagogů a studentů katedry výtvarné výchovy, artefakty z ateliéru arteterapie, pomůcky pro postižené děti, preparované vodní živočichy, jezírko s rostlinami apod. K vidění budou ukázky archeobotanických nálezů i série 3D snímků (které bude nutné prohlížet v červenomodrých brýlích) z výukového pracoviště optické mikroskopie. Na výstavě bude takto možné pozorovat sérii snímků nejrůznějších dřev a uhlíků z archeologických nalezišť v ČR a v Egyptě, které vznikly při dokumentaci archeologických předmětů. Expozice nabídne také modely miminek v životní velikosti pro srovnání tělesného stavu i výrazu dětí od zdravé matky, narkomanky a od alkoholičky, resuscitační figurínu či těhotenský model. Na simulátoru supermarketu si budou moci návštěvníci vyzkoušet řízení obchodní jednotky prostřednictvím změny jednotlivých parametrů a na animaci sledovat, co tato změna způsobí. Neobvyklé budou „on-line“ snímané chovy afrických rypošů, kdy na druhém monitoru budou současně k vidění jejich okamžité fyziologické parametry. Budou zde ukázky z knižní produkce některých fakult, dokumenty k 200leté historii teologického semináře, významná mezinárodní a národní ocenění. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné i na sbírku hmyzu, ukázku pestrosti genetických zdrojů pšenice nebo zařízení pro pěstování mikrořas, které využívá sluneční záření jako hlavní zdroj energie pro fotosyntézu. Na výstavě bude také rostlina tabáku, která by měla v době jejího konání kvést a řada dalších neméně zajímavých exponátů, přístrojů a interaktivních programů.

POZVÁNKA NA VERNISÁŽ

Vernisáž výstavy se uskuteční v Mramorovém sále Clam-Gallasova paláce 10. září od 16 hodin. V hudební části zahájení výstavy vystoupí populární Swing Trio Avalon z Českých Budějovic, jehož někteří členové jsou také absolventy a zaměstnanci univerzity.

Výstava bude přístupná veřejnosti od 11. září, a to denně mimo pondělí v době od 10 do 17 hodin, vstup volný.

POZVÁNKA NA ROZPRAVU

VĚDA: NUTNOST nebo LUXUS?

Vědecká rozprava za účasti významných osobností vědy, výzkumu, vzdělávání a významných institucí

Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1 – Staré Město

26. září 2012 od 18 hodin

Program:

Od 18 hodin – hudební program

od 19 hodin – Rozprava vědců

Předsedající

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc.

Účast v rozpravě přijali:

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc., Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i., člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace

prof. RNDr. Tomáš Jungwirth, Ph.D., Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i., člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace

prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., ČVUT FEL, člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace

prof. Ing. Jitka Moravcová, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická Pra­ha,

Doc. Ing. Daniel Münich, Ph.D., CERGE-EI, člen Národní ekonomické rady vlády

Dr. habil. Detlef Schröder, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.

Rozpravou budou provázet

Doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc. a prof. Mgr. Pavel Jungwirth, Ph.D., DSc., Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.

Majestátně shlížející budova Clam-Gallasova paláce v Husově ulici na Starém Městě pražském leží na křižovatce důležité středověké spojnice Pražského hradu s centrem Starého Města, zvané též Královská cesta, a prastaré komunikace vedoucí k Vyšehradu.

V roce 1994 byla ukončena zatím poslední část rekonstrukce tohoto pozdně barokního šlechtického sídla situovaného do drobné městské zástavby středověkého typu. V současné době je palác majetkem hlavního města Prahy a slouží jako druhé pracoviště Archivu hlavního města Prahy. V jeho reprezentačních sálech probíhají výstavy, koncerty, vědecké konference a další společenské akce.

Výstava je připravována ve spolupráci s COMENIUM, o.p.s.

Poděkování patří společnosti EOn – partnerovi výstavy a společnosti BBM spol. s.r.o.

Mgr. Hana Bumbová, koordinátorka akce za Jihočeskou univerzitu