Úspěch: Odborníci z Přírodovědecké fakulty JU se podíleli na prestižní publikaci o vzniku a vývoji Abusírského jezera u pyramidových polí v Egyptě

27. 6. 2012 | Tiskové zprávy

Článek popisuje výsledky výzkumu týmu, který tvoří Václav Cílek, Miroslav Bárta, Lenka Lisá, Adéla Pokorná, Lucie Juříčková , Vladimír Brůna, Abdel Moneim A. Mahmoud, Aleš Bajer, Jan Novák a Jaromír Beneš.

Výzkum provedl Český egyptologický ústav Univerzity Karlovy, Geologický ústavu AV ČR v. v. i., Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie PřF JU a několik dalších institucí. Autorský kolektiv pod vedením archeologa Miroslava Bárty a geologa Václava Cílka ve studii popisuje na základě sondáží, mikromorfologie, archeobotaniky a malakofauny záznam procesů, které se v místě vodní plochy odehrávaly od doby jejího vzniku do současnosti. Místo kontaktu vodní plochy a ústí vysychajícího příležitostného toku (wádí) sloužilo jako vstupní brána na nekropoli v jižním Abusíru, která náležena k tehdejšímu hlavnímu městu Egypta Memfidě, tehdy jmenovanému Bílé zdi. Rozvoj výstavby a využívání nekropole se datuje do třetího tisíciletí př. n. l., do stejné doby lze datovat i počátky využívání vodní plochy jako důležité součásti pohřebiště. Hydrologický mechanismus byl založen na sezónních výkyvech Nilu.

S celým textem studie je možné se seznámit přes univerzitní síť:

http://www.sciencedirect.com/…nal/10406182

Celý svazek Quaternary International za červenec 2012 je věnován geoarcheologii Egypta a Středozemí. Z budějovických odborníků se na publikaci podíleli Jan Novák, Adéla Pokorná a Jaromír Beneš.

Jaromír Beneš se rovněž podílel na monografii Ladislava Bareše a Květy Smolárikové o šachtové hrobce hodnostáře Menechibnekona.

http://egyptologie.ff.cuni.cz/?…&