Noc vědců – svá tajemství odhalí univerzitní svět vědců a vynálezů

25. 9. 2012 | Tiskové zprávy

Až do půlnoci budou přístupné prostory tajuplných a běžně nepřístupných laboratoří. Pokusy a pozorování doplní filmy nebo možnost návštěvy fortové pevnosti ukryté za branami Teoretických ústavů Lékařské fakulty UP. Program se uskuteční také v Botanické zahradě nebo ve Spánkové laboratoři LF.

„Noc vědců je jedna z akcí, která přibližuje vědu veřejnosti a ukazuje, že věda může být i zábavná. Chceme ukázat, že vědci nejsou karikatury z komedií, ale normální lidé. Jsme zvědaví hlavně na dvě novinky – spánkovou laboratoř lékařské fakulty a akci PřF nazvanou Olomouckými parky za netopýry v režii kolegy Tošenovského. Všechny jeho akce se setkávají s velkým ohlasem. Doporučuji také účastnit se šachové simultánky s velmistrem,“ uvedla za organizátory Blanka Krausová.

Do programu se poprvé zapojila také lékařská fakulta. Díky větší spolupráci s filozofickou fakultou mohou diváci shlédnout letošní snímky AFO, konkrétně dokumentární film Tma a film tvořený záběry z vesmírné stanice na noční zeměkouli.

„Loni se jednalo o tzv. nultý ročník, kdy jsme akci testovali pouze na přírodovědecké fakultě. Až po vyhodnocení této „přidružené“ akce jsme byli pro rok 2012 oficiálně zařazeni do sítě měst v Evropě, kde Noc vědců probíhá,“ dodala Krausová.

Noc vědců je spolufinancována z celouniverzitního projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny. Další informace najdete na webu www.popup.upol.cz nebo na http://www.noc-vedcu.cz/.