Nevybírejte MBA studium jen podle ceny

11. 6. 2024 | PR články

Nevybírejte MBA studium jen podle cenyNa pomyslné visačce je u studia MBA obvykle uvedená poměrně vysoká cifra. Finanční částka, jakou nevydáváte každý den. Přesto by neměla být tím hlavním faktorem, podle kterého se budete při výběru řídit. Prozkoumejte detailně, co za své peníze dostanete.

Je užitečné nepohlížet na finanční částku, kterou plánujete do MBA studia investovat, jako na pouhou útratu. Spíš než výdaj je to investice, která se vám v budoucnu mnohokrát vrátí. V zásadě jde o to vybrat si takové studium, které bude v optimálním poměru odpovídat jak vašim finančním možnostem, tak vašim potřebám.

1. Zjistěte, za co přesně platíte

Než pošlete přihlášku k MBA studiu na konkrétní školu či instituci, prozkoumejte, co všechno uvedená cena zahrnuje. Vždy byste měli mít možnost v klidu se předem seznámit se strukturou školného a případných poplatků. Každý má trochu jiné představy a studijní potřeby, a proto je vhodné, pokud škola nabízí více variant školného MBA studia přizpůsobených různým typům studentů. Pokud si například nejste jistí časovou zátěží a tím, zda se vám podaří splnit vše v řádných termínech, je vhodné zvolit si variantu, která vám umožňuje bez jakýchkoli sankcí studium prodloužit či přerušit. Zjistěte si také, zda je v rámci školného zahrnuta i studijní literatura či možnost přístupu do knihovny s odbornou literaturou (v dnešní době již často plně online).

Náš tip: Některé školy účtují poplatky dokonce i za samotné přihlášení ke studiu, a to i tehdy, pokud se ke studiu nakonec rozhodnete nenastoupit. Před odesláním přihlášky si tedy ověřte, zda to není případ školy, na kterou se ji chystáte poslat.

2. Neporovnávejte hrušky s jablky

Ačkoliv co se přínosu týče, jsou obě formy MBA studia rovnocenné, online MBA studium je – už z podstaty věci – finančně výhodnější než to prezenční, kde musíte k nákladům započítat kromě školného ještě další položky, jako je doprava (jste-li zvyklí jezdit autem a školu budete mít na opačném konci republiky, bude vás to něco stát) a ubytování (větší vzdálenost si žádá nocleh v hotelu či penzionu). Cestování bývá spojené také s většími výdaji na stravu.

To, jestli budete jako studenti fyzicky přítomni ve výuce, nehraje ve výsledku opravdu žádnou roli. Přitom k online studiu nepotřebujete víc než spolehlivý počítač (či mobilní telefon) a připojení k internetu. Jinými slovy, online forma je možnost, jak ušetřit, aniž byste museli slevit z kvality a z toho, co vám studium MBA přinese.

Náš tip: Není online jako online. Ověřte si, jestli škola pojímá online formu jako opravdové MBA studium s individuálními konzultacemi s lektory a řešením praktických problémů z vaší profese. Některé instituce za MBA studium vydávají i „samostudium“ formou přehrávání videí na YouTube, bez jakékoli interakce s odborníky.

3. Podívejte se na platební podmínky

MBA školy nabízejí různé možnosti, co se platebních podmínek týče. Obvyklá je nabídka finanční úspory, pokud zaplatíte ihned celou částku v hotovosti. K dispozici bývá též splátkový kalendář s různým počtem splátek – mohou být dvě i víc (většinou jde o měsíční platby).

Doporučujeme zbystřit, uvidíte-li u některé školy nabídku slevy. Na té obecně není nic špatného, Češi milují slevové akce ve všech odvětvích, bohužel jde často jen o trik sloužící k přilákání neznalých zájemců. Na webu MBA instituce můžete zahlédnout zmínku o slevě, ale už možná nepostřehnete, že jde o běžnou částku, za kterou škola studium nabízí zcela standardně.

Náš tip: Některé školy nabízejí „akční“ školné celoročně a připomínají tak spíše legendárního Bédu Trávníčka a jeho slevové akce. Chcete-li tedy zaplatit méně, naučte se rozlišit skutečné slevy od fiktivních. Doporučujeme proto navštívit stránky dané instituce častěji v průběhu několika týdnů či měsíců, abyste se přesvědčili, že se nejedná jen o slevu fiktivní.

4. Zjistěte si, kdy se vám investice vrátí

Návratnost školného se může velmi výrazně lišit. Pokud zvolíte kvalitní MBA školu, může být velmi rychlá (dokonce méně než 1 rok), pokud však sáhnete vedle a vyberete školu, která nemá dobrou reputaci například mezi personalisty, může vám absolvování takové školy uškodit a být spíše překážkou ve vašem profesním růstu.

Protože ne všechno je o penězích, určitě se při výběru MBA studia nerozhodujte jen podle ceny. Benefity MBA studia jsou totiž i nefinanční – například výrazné zlepšení kariérních vyhlídek, a kromě znalostí a praktických dovedností (nezávisle na tom, který studijní obor si vyberete, naučíte se strategicky rozhodovat a vést) změní i vás (po profesní stránce se budete cítit sebevědomější, spokojenější a naplněnější). A získáte též důležité kontakty, jaké jsou v každé profesi i v podnikání k nezaplacení.

Náš tip: Ideální je, pokud škola mezi svými absolventy zjišťuje, jak rychle se jim investice do MBA studia vrátila a umožňuje potenciálním studentům, aby si návratnost školného spočítali na kalkulátoru návratnosti MBA studia.

5. Dvakrát měř, jednou řež

Titul MBA není jen ozdobný doplněk vašeho jména, ale měl by skutečně odkazovat na vaše kvality po celou dobu trvání vaší profesní dráhy. Proto mluvíme o studiu MBA jako o investici na celý život. I zde platí staré známé rčení, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. A naopak, ani vysoká cena za MBA studium není sama o sobě automaticky zárukou kvality.

Pokud však nejste spokojeni třeba s výběrem auta, prodáte ho a koupíte si nové – u MBA studia to však tak jednoduché není. Je to záležitost, která vyžaduje nejen vaše peníze, ale zejména váš čas a vaše úsilí, navíc ho obvykle studujete v životě pouze jednou. Dobře tedy svoji investici zvažte, a pečlivě porovnávejte nabídky jednotlivých škol, než se rozhodnete.

Další články k tématu

Online studium na Unicorn University umožňuje skloubit trénink i školu

Unicorn University je první vysokou školou v České republice, která v bakalářských oborech Business management a Softwarový vývoj nabízí možnost studovat výhradně online. Tato možnost přitahuje zejména ty, kteří se rozhodli vzdělávat během zaměstnání nebo v průběhu sportovní kariéry. Například vrcholoví sportovci nemají kvůli intenzivním tréninkům na běžnou prezenční výuku čas a online studium tak […]

číst více

US-MBA: Příležitost, jak poznat zajímavé lidi

Chcete být tím správným manažerem a lídrem pro svou firmu a držet krok se současnými trendy v businessu? Anebo stojíte na začátku kariéry a potřebujete přenést nabyté znalosti do praktické roviny? K tomu Vám pomůže manažerský vzdělávací program US-MBA v Brně na Fakultě podnikatelské VUT. Získáte tak nejen celosvětově uznávaný titul MBA, ale zejména kvalitní know-how […]

číst více

Jak vidí absolventy MBA studia personalisté?

Pokud uvažujete o studiu MBA, které je dnes velmi v kurzu, zkuste na chvíli vžít do role personalisty či majitele firmy a zamyslet nad tím, jak byste sami sebe po absolvování takového studia hodnotili u pracovního pohovoru. Jak byste poznali, že uchazeč studoval na kvalitní MBA škole a opravdu něco umí?  S institucemi poskytujícími MBA studium se […]

číst více