Někteří studenti si kvůli zdražování v menze odpírají teplé obědy
Až 20 korun navíc za jednu porci. I o tolik podražily obědy ve vysokoškolských menzách. Kvůli tomu si někteří studenti začali odpírat teplé obědy, často jediné teplé jídlo, které za den snědli.
Ke zdražování přistoupila například studentská jídelna Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Tu vedle budoucích právníků navštěvují i studenti filozofické fakulty univerzity. „Několik mých kamarádů už sem přestalo chodit úplně. Od září cítím postupné zdražování a někdy si raději půjdu koupit bagetu, která mě vyjde mnohdy levněji a najím se z ní stejně,“ popsala pro server Seznam Zprávy studentka prvního ročníku skandinavistiky na filozofické fakultě. Někteří studenti pak do menzy sice dál chodí, ale raději si kupují levnější jídla, ačkoliv jim tolik nechutnají.
Obědy zdražily i v Technické menze Českého vysokého učení technického. I tak je podle studentů oběd v menze stále tou nejlevnější možnou alternativou. Studenti, kteří chtějí ušetřit, pak přestali menzu navštěvovat každý den. „Několikrát do týdne se proto snažím vařit doma a nosím si krabičky,“ popisuje studentka architektury na ČVUT.
Ačkoliv mnoho vysokoškoláků menzy navzdory zvyšování cen i nadále navštěvuje, na některých školách i tak evidují pokles strávníků. Mají totiž problém dostat se zpátky na čísla před pandemií covidu. To se týká například Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity v Brně. K podobnému úbytku došlo i v zahraničí.
Ceny jídel ve vysokoškolských menzách se odvíjí podle cen surovin, které mimo jiné i kvůli inflaci v posledních měsících rostly. I přesto se některým menzám daří ceny držet na stejné úrovni. Díky zastropování cen energií se po zdražení na začátku školního roku vrátila k původním částkám například Západočeská univerzita v Plzni, jejíž menza patří k nejlevnějším v České republice.
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
Zdroj: Seznam Zprávy
Další články k tématu
Nejoblíbenější jídlo studentů? Smažák!
Správa kolejí a menz brněnské Masarykovy univerzity jednou za čtvrt roku vyhodnocuje nejoblíbenější jídla mezi strávníky. Nejaktuálnější výsledky ukázaly, že největší oblibě se těší smažený sýr. Ten je podle manažera menz Tomáše Kaly dlouhodobým favoritem. Hned za ním následují svíčková a řízek. „Tradičně k nejvíce žádaným jídlům patří smažený řízek a svíčková. Ale hlavním hitem […]
číst více