Národní testovací centrum ECL na UP nabízí certifikované zkoušky

15. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Jazyková zkouška ECL – Mezinárodní certifikát jazyků Evropské unie a kandidátských zemí – je jednotným systémem jazykových zkoušek, jenž zájemcům umožňuje absolvovat mezinárodně srovnatelné zkoušky z jednotlivých jazyků.

Na UP bude brzy možné absolvovat evropsky uznávanou zkoušku z širší škály jazyků ve čtyřech úrovních. „V současné chvíli intenzivně pracujeme na tom, abychom mohli na naší univerzitě nabízet testování ECL v angličtině a němčině. Také je pro nás důležitá ruština a polština, ale uvažujeme i o dalších jazycích, například španělštině či italštině,“ uvedl dr. Jiří Nový z Katedry aplikované lingvistiky Filozofické fakulty UP, která zkoušky ECL organizačně zajišťuje.

Jazyková zkouška ECL je realizována na čtyřech úrovních Společného evropského referenčního rámce pro jazyky: A2, B1, B2 a C1. Zkouška se zaměřuje na čtyři základní jazykové dovednosti: poslech textu s porozuměním, písemný projev, čtení textu s porozuměním a ústní projev.

Olomoučtí bohemisté připravují testy pro EU
Zatímco testování ostatních unijních jazyků se na UP teprve připravuje, již delší dobu je možné složit zkoušku z češtiny. „Zkoušku z českého jazyka zajišťuje Letní škola slovanských studií při FF UP. V případě našeho mateřského jazyka jsou olomoučtí bohemisté zároveň autory testů. Podle jejich materiálů se tak z češtiny zkouší v celé unii,“ doplnil Nový.

Úkolem národního centra je kromě organizace jazykových zkoušek také koordinace regionálních testovacích center v ČR. „Našim společným cílem je nyní etablovat tuto zkoušku v rámci republiky. V jiných členských státech je naprosto běžné, že ECL zkouška je akreditována tamním ministerstvem školství. O to se chceme pokusit i u nás,“ připojil dr. Nový, podle kterého by se zkouška z češtiny mohla do budoucna stát jedním z kritérií při udělování trvalého pobytu cizincům.