Na pilotní ročník vojenského cvičení se hlásily stovky studentů

2. 9. 2024 | Aktuality
vojenského cvičení pro studenty

Pilotní ročník dobrovolného vojenského cvičení v Žatci na Lounsku je u konce. Cvičení úspěšně absolvovalo 54 chlapců a 15 dívek. V průběhu čtyř týdnů v prošli náročným výcvikem, při kterém si vyzkoušeli střelbu, hod granátem a přesuny s plnou výstrojí. Na cvičení se hlásily stovky zájemců. Cílem projektu bylo posílit zájem mladé generace o vojenskou službu a nabídnout jim reálnou zkušenost s armádním výcvikem. V budoucnu by se podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky mohl projekt ještě rozšířit.

„Zamýšleli jsme to jako pilotní běh tento rok – máme zájem to udělat ve větší míře, ve větších počtech. Ten původní záměr byl mít četu v Čechách a četu na Moravě, zájem byl ale tak obrovský, že jsme nakonec vzali těch studentů víc,“ uvedl pro Český rozhlas Řehka.

Na dobrovolné cvičení se hlásily stovky zájemců. Šlo o plnoleté studenty středních škol, gymnázií nebo odborných učilišť. Přijato jich bylo 86. Ne každý však cvičení dokončil. Nejčastěji kvůli zdravotní indispozici.

„První týden byl asi nejhorší, kdy jsme je vzali z toho civilního prostředí a dali je místa, kde nebyl signál. Spojení s domovem měli až po 22. hodině prostřednictvím wi-fi, kterou jsme jim tam zřídili. Pochopili naše pravidla a vojenský řád,“ popsal velitel František Vintr.

„Ze začátku to nějakým způsobem drhlo, ale pak jsme se sžili – vytvořili jsme dva kompaktní celky, které se vzájemně podporovaly, a které prošly těmi čtyřmi týdny jako správná parta,“ dodal s tím, že někteří z absolventů zvažují vstup do armády.

Zdroj: Český rozhlas

Další články k tématu

Školy čelí kyberútokům. Útočníci někdy chtějí výkupné

Počet kybernetických útoků a internetových podvodů v roce 2023 rostl. Vyplývá to z údajů Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, antivirových společností i policie. Útoky často míří také na školy. Co je příčinou a jak se takovým útokům můžou školy bránit? Z dat Univerzity Palackého v Olomouci vyplývá, že téměř 25 procent správců školních sítí potvrzuje, že školu v minulosti […]

číst více

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami. Aktivista Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a […]

číst více

Cvičení pro zaneprázdněné studenty

Jako studenti strávíte spoustu času shrbení nad knihami. Ke zdravé funkci mozku ale potřebujete i dostatek pohybu. Vměstnat do přeplněného rozvrhu studium, práci, socializaci, a ještě nějaké to cvičení však není vždy snadné. Jak to vyřešit? Pořiďte si MultiSport kartu Student a využívejte studentské slevy S klasickou MultiSportkou máte do téměř všech sportovišť vstup zdarma. […]

číst více