MU letos přijala rekordní počet přihlášek

6. 4. 2010 | Aktuality

Uchazeči o bakalářské a nenavazující magisterské studium letos podali na Masarykovu univerzitu (MU) přes šedesát tisíc přihlášek. To je počet o dva tisíce vyšší než loni a vůbec nejvyšší v celé historii školy.

Celkově největší zájem již tradičně zaznamenala Filozofická fakulta (11 781 přihlášek), následována Fakultou sociálních studií (10 075 přihlášek) a Fakultou ekonomicko-správní (7 706 přihlášek). Nejvyšší nárůst zájmu škola zaznamenala, podle slov prorektorky Ivany Černé, zejména v rámci přírodovědných oborů, kam letos uchazeči zaslali 4869 přihlášek, což je o zhruba 800 více než loni, a také u oborů nabízených Fakultou sportovních studií. Rovněž sem letos přišlo o asi 800 přihlášek více, tedy celkem 2 534. Zvýšil se i počet přihlášek, které podali uchazeči ze Slovenské republiky – těch letos bylo přes osm tisíc.

Celkový počet přihlášek podaných na MU však bude ještě vyšší. Až do konce dubna se totiž lze stále ještě hlásit do nově akreditovaného bakalářského studijního oboru Francouzský jazyk pro hospodářskou a administrativní činnost, který vypisují společně Pedagogická a Ekonomicko-správní fakulta. Stále otevřeno je také přijímací řízení do navazujících magisterských a doktorských programů.

Pro přijetí na většinu fakult Masarykovy univerzity musejí uchazeči absolvovat Testy studijních předpokladů (TSP). Ty se letos budou psát ve dnech 7., 8. a 9. května v Brně. Uchazeči ze Slovenska je pak mohou absolvovat i v Bratislavě, a to pouze 8. května. S přípravou k těmto testům má uchazečům pomoci nový e-learningový kurz, který univerzita zpřístupnila zdarma na adrese www.muni.cz/tsp. Tyto testy neskládají pouze uchazeči o studium na Fakultě sociálních studií, kde mají přijímací zkoušky podobu Scio testů, a Lékařská fakulta, kde budou pro uchazeče připraveny oborové testy z biologie, chemie či fyziky.

Zdroj: tisková zpráva MU