Mezinárodní konference s jednoznačným závěrem! ABAF 2011

16. 10. 2011 | Tiskové zprávy

Ústav elektrotechnologie Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně se zabývá již více než 40 let výzkumem a vývojem hmot a dalších komponent pro elektrochemické zdroje proudu. V rámci této výzkumné a vzdělávací činnosti vznikla řada zajímavých technických řešení a nápadů, bylo získáno mnoho cenných zkušeností, na kterých se velkou měrou podílejí ja vědečtí pracovníci, tak studenti. Je logické, že na zmíněném ústavu vznikla před více než třiceti lety myšlenka pořádat pravidelná každoroční setkání odborníků zaměřených na výzkum, vývoj a používání baterií nejrůznějšího typu a použití. Původně se jednalo o setkání československých odborníků a od roku 1999 vznikla série konferencí s mezinárodní účastí pod názvem Advanced Batteries and Accumulators. V posledních letech byla náplň konference rozšířena o oblast elektrochemických palivových článků (Fuel Cells) a zkratka konference byla změněna na ABAF.

Základem každé konference jsou přednášky a grafické výstupy formou posterů. Významní světoví vědci jsou vyzýváni k přednesení hlavní přednášky (key lecture), která má uvést přehled z vybrané oblasti, a na ně pak navazují odborné přednášky účastníků konference. To je cenné především pro mladé autory, kteří se tak svými příspěvky prezentují výsledky výzkumných prací. Důležitou složkou konference jsou osobní kontakty, při kterých jsou navazovány nové spolupráce, dále jsou řešeny problémy stávajících projektů. Tyto osobní kontakty jsou jinými způsoby nenahraditelné a ani dnešní možnosti používání internetu nejsou stejně účinné. Garanty konference od jejího založení řídí odborné skupiny pod vedením prof. Ing. Jiřího Vondráka, DrSc. a doc. Ing. Marie Sedlaříkové, CSc.

Hlavním tématem letošní konference ABAF byl materiálový výzkum látek nezbytných pro vývoj lithno-iontových akumulátorů, zejména s ohledem na zvýšení jejich bezpečnosti při různých způsobech provozu. Dalšími tématy konference byla oblast gelových polymerních elektrolytů, výzkum nových materiálů v oblasti olověných a klasických Ni- Cd akumulátorů a také materiálů pro elektrochemické palivové články.

Velkou výhodou konference je možnost publikovat jejím prostřednictvím nové výsledky. Výstupem bude především soubor plných textů zvaný Proceeding of the Meeting ABAF-12, který bude umístěn na veřejně přístupné webové stránce www.aba-brno.cz. Partnerem této konference je americká společnost The Electrochemical Society. Rozšířené publikace budou zaslány do periodika vycházejícího pod názvem Transactions of the Electrochemical Society a příspěvky s nejvyšší odbornou úrovní budou uveřejněny v některém z časopisů vydávaných touto společností. Tyto časopisy (Journal of the Electrochemical Society a Electrochemical and Solid-State Letters) jsou zařazeny v příslušných mezinárodních bázích jako impaktované, což poukazuje na jejich sledovanost v celosvětovém měřítku.

O spokojenosti s akcí hovoří doc. Sedlaříková: „Vzhledem k současným úsporným opatřením ve firmách a univerzitách byla účast sponzorů i zúčastněných vědeckých pracovníků překvapivě dobrá. Konference splnila své poslání“.

Konference se zúčastnilo téměř 90 odborníků z České republiky, Slovenska, USA, Argentiny, Rakouska, Německa, Itálie a Bulharska. Vlastní jednání probíhalo v krásně restaurované aule rektorátu VUT. Celou konferenci provázela pohodová atmosféra a zajímavý doprovodný program. „V pondělí byla společná večeře, v úterý jsme navštívili Kolonádu ve Valticích, Zámecký sklep a Valtický sklep spojený s večeří. Ve středu jsme navštívili nový komplex Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií, a to laboratoře Ústavu elektrotechnologie. Na fakultu byla doprava částečně zajištěna pomocí elektromobilů“ dodává doc. Marie Sedlaříková.

Přínosem konference byla také odborná jednání pracovníků UETE FEKT o pokračování spolupráce s ústavem INIFTA (Universita La Plata, Argentina). Podařilo se upřesnit možné spolupráce s univerzitami v Padově, v Palermu a Universitou v Illinois (USA). Dále se na konferenci projednávala trojstranná spolupráce mezi UETE FEKT VUT v Brně, firmou Bochemie a.s. Bohumín a Institutem elektrochemie AV Bulharska.

Velký význam hrála účast význačných osobností z řad odborné veřejnosti. Byli to především profesor Petr Vanýsek z North Western University v USA, profesor Vito Di Noto z University v Padově, Dr. Germano Ferrara z University v Palermu a profesor Arnaldo Visintin působící na Universitě La Plata. Hlavním tématem hovorů odborníků a prezentací byly zejména: Nové směry ve vývoji lithiových baterií včetně zlepšení jejich bezpečnosti a jejich použití v elektromobilech – toto téma se hodí zejména na elektromobily vyráběné a vyvíjené na půdě FEKT a VUT. A s jakými závěry se účastníci konference rozcházeli? „Na setkáních tohoto typu není častým zvykem sepisovat jakoukoli závěrečnou deklaraci. Všichni účastníci však kladně hodnotili vývoj v oboru, který určitě povede k ekonomickému využití nových poznatků a i dobrou organizaci konference s tím, že se těší na příští rok, z doprovodného programu si nejvíce cenili návštěvy Jižní Moravy a přesunu do nového sídla Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT – Technická 10, zčásti pomocí elektromobilů,“ dodává s úsměvem prof. Vondrák.

Žádná podobná akce se neobejde bez prostředků a morální podpory od sponzorů. Na tomto místě organizační výbor děkuje vedení FEKT a vedení VUT Brno za technickou podporu a rovněž společnosti The Electrochemical Society sídlící ve městě Pennington v USA. Věcnou podporu nám dále poskytli sponzoři těchto komerčních a výrobních závodů, hlavně Bochemie a.s. Bohumín, H-TEST s.r.o., ECOM s.r.o. a ChromSpec s.r.o. Také děkujeme mediálním partnerům – ALL FOR POWER, Brno Business, TZB – Info, Třetí ruka podnikatele, Technika a Trh a dalším. Díky projektu Evropské Unie a MŠMT – projekt OPVK – Podpora lidských zdrojů a transferu znalostí v podmínkách mezinárodní spolupráce vědeckých týmů se podařilo pozvat na konferenci vybrané odborníky z celého světa.

„Věříme, že se setkáme příští rok s ještě větší návštěvou této významné akce, je milé vždy potkat kolegy, a také podiskutovat o nových trendech. Rámcově předpokládáme, že se potkáme na další konferenci v srpnu roku 2012. Podrobné určení bude možné až v souladu s kalendáři jiných vědeckých organizací, s termínem veletrhu v Brně a zahájením výuky na vysokých školách. Program budeme proto plánovat, až později a očekáváme další rozšíření náplně konference ABAF-13“, uzavírá doc. Sedlaříková.

Informace o fakultě:
První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě VUT poprvé již v roce 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetiky, která se později transformovala na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na naší fakultě přes 23 000 absolventů. V roce 2001 získala fakulta současný název – Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) a o rok později získala akreditaci nových moderně pojatých studijních programů ve strukturovaném studiu. Na fakultě studuje více než 4 400 studentů v bakalářském, magisterském a doktorském studijním programu. Studium na fakultě je orientováno na široké spektrum vědeckých oblastí: řídicí technika a robotika, biomedicínské inženýrství, silnoproudá elektrotechnika a elektronika, elektronika a elektrotechnologie, mikroelektronika, radioelektronika a teleinformatika.

Pro více informací mě neváhejte kontaktovat.

Tiskový kontakt:

Jiří Wagner
manažer vztahů s veřejností
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
VUT v Brně
GSM: 604 504 695
mail: wagner@feec.vutbr.cz
www.feec.vutbr.cz