Manuál pro hladové studenty

22. 10. 2024 | Studentský život
Menza

Jídlo je nedílnou součástí života každého z nás. Dodává nám energii, zlepšuje náladu, a dokonce může fungovat i jako prostředek k socializaci. Kam ale na jídlo vyrazit, když máte jako student hluboko do kapsy? A jaká místa byste měli alespoň jednou vyzkoušet?

Menza jako symbol studentské stravy

Jako vysokoškolští studenti byste měli alespoň jednou za studium vyrazit do menzy. Většina větších univerzit má svou vlastní síť studentských jídelen. Třeba Univerzita Karlova jich má osm a jednu z nich dokonce v Hradci Králové. Na Masarykově univerzitě v Brně najdete stravovacích zařízení šest.

Vybírat si nemusíte pouze mezi menzami své vlastní univerzity, ale můžete navštívit i jiné menzy. Každá menza má vlastní nabídku pokrmů, podle kterých si můžete vybrat, kam vyrazíte. Nebo si jednoduše můžete vybrat tu menzu, kterou máte nejblíž.

Například Menza Arnošta z Pardubic se nachází v samotném centru Prahy, nedaleko Národní třídy, a na Googlu má hodnoceni 4,5 hvězdiček. Pro studenty se cena jednoho jídla pohybuje kolem 90 korun a v nabídce je i veganský pokrm. Univerzita Karlova navíc vždy jedno jídlo dotuje, a tak je jeho cena ještě nižší.

Jídelny

Ceny v jídelnách bývají o trochu nižší než v restauracích. Velkým plusem jídelen je rychlost a široká nabídka pokrmů. Z těch pražských je vyhlášená Havelská koruna, nebo jídelna Světozor. V Brně můžete vyzkoušet například jídelnu Betu nebo jídelnu Máj.

Studentské slevy a výhodné menu

Jako student si s kartičkou ISIC můžete zajistit slevy na jídlo. Většina fast-foodových restaurací má pro studenty nějakou speciální nabídku. V seznamu ale najdete i kavárny, cukrárny nebo klasické restaurace.

V Praze to je třeba pizzerie Einstein, která nabízí pro držitele karty ISIC akci 1+1 zdarma na vše, tedy nejen na pizzy, ale třeba i saláty či burgery. Když tedy vyrazíte na oběd, můžete vzít někoho s sebou a zaplatit každý půlku. Jedna celá pizza vás potom každého vyjde zhruba na stovku. Vybírat si můžete z několika poboček po celé Praze.

Kulinářské umění a plánování

Finančně se vám nejvíc vyplatí připravovat si jídlo sami. Nemusíte být odkázáni jen na toasty a jogurty. Existuje spoustu rychlých a chutných jídel, které si zvládne připravit úplně každý. Třeba těstoviny na různé způsoby, rýže s masem a zeleninou nebo vajíčka. V budovách vysokých škol navíc často najdete malou kuchyňku, kde si jídlo budete moct ohřát a udělat si k němu čaj, nebo si něco rovnou na místě připravit.

Pokud bydlíte na koleji nebo ve sdíleném bytě, můžete se taky domluvit s ostatními a ve vaření se střídat. Příprava větších porcí ušetří jak čas, tak peníze.

Jestli už teď víte, že pro vás bude vysoká škola finančně náročná, sestavte si rozpočet a plánujte. Do obchodu nechoďte bez nákupního seznamu a ideálně si i rozepište, co kdy budete vařit a jíst. Zabráníte plýtvání penězi i jídlem. V obchodech jděte po zboží v akci a nebojte se ani “ošklivé” zeleniny nebo ovoce, které prodejci často nabízí ve slevě.

Pokud s financemi opravdu bojujete a hrozí že na jídlo prostě peníze nezbydou, obraťte se na svou univerzitu. Vysoké školy disponují různými stipendii, které pravidelně poskytují studentům v tíživé životní situaci. Nebo vás můžou nasměrovat na místa, které nabízí okamžitou pomoc.

Další články k tématu

Nejoblíbenější jídlo studentů? Smažák!

Správa kolejí a menz brněnské Masarykovy univerzity jednou za čtvrt roku vyhodnocuje nejoblíbenější jídla mezi strávníky. Nejaktuálnější výsledky ukázaly, že největší oblibě se těší smažený sýr. Ten je podle manažera menz Tomáše Kaly dlouhodobým favoritem. Hned za ním následují svíčková a řízek. „Tradičně k nejvíce žádaným jídlům patří smažený řízek a svíčková. Ale hlavním hitem […]

číst více