Hlavní cena pro film o vlivu přirozeného porodu na lidské zdraví

20. 10. 2014 | Tiskové zprávy

Velkou cenu LSFF 2014 spojenou s finanční odměnou 3000 Eur získal britský film Microbirth / Mikrozrození a cenu si osobně režisérská dvojice Toni Harmanová a Alex Wakeford. „Tímto filmem chceme měnit svět,“ řekla Toni Harmanová, při přebírání ceny za dokument, který byl teprve před několika týdny uveden do distribuce a již si získal širokou pozornost. Film přibližuje svět mikroorganismů vlastních lidskému tělu, které tvoří jeho mikrobiom. Ten vzniká již během porodu, kdy se mikroorganismy dostávají do kontaktu s novorozencem a aktivují jeho imunitní systém. Poslední výzkumy ukazují, že přirozený porod je nutný k osídlení organismu „správnou“ sadou mikroorganismů a že umělé zásahy, jako urychlování porodu či císařský řez, tento proces naruší, což může mít negativní důsledky pro celý další vývoj a zdraví jedince.

Porota zvláště ocenila otevření celosvětové diskuse o tom, jak může způsob, jímž přicházíme na svět, ovlivnit naše zdraví i kvalitu celého našeho života.

Slavnostní předání cen proběhlo večer 15. Října za účasti tvůrců dokumentů, představitelů Ministerstva zemědělství, Prahy 6 i vedení ČZU, přítomni byli pochopitelně i studenti a veřejnost. Večerem provázel herec a režisér Zdeněk Suchý, kterého hudebním vystoupením doplnila zpěvačka Lenka Dusilová.

Rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc. udělil též Cenu za popularizaci vědy Ing. Josefu Pazderovi, CSc. Josef Pazdera založil v roce 2002 internetový server Objective Source E-Learnig, který je známý pod zkratkou OSEL. Amatérský server se díky několika nadšencům v čele s Josefem Pazderou stal brzy místem, kam se naučili chodit pro hodnověrné informace o pokrocích ve vědě a výzkumu nejen laičtí čtenáři, ale i novináři a vědci. Velmi populární se stal mezi středoškolskými studenty a vysokoškoláky.

Cena ministra zemědělství

Cena ministra zemědělství putuje do rukou kanadského režiséra Ari A. Cohena. Film Rodinná farma se dotýká jednoho z témat roku 2014, který byl vyhlášen Mezinárodním rokem rodinných farem. Porota ocenila zachycení problematiky generační a technologické výměny a diskusi, která je aktuální i v dnešní Evropě. Téměř 80% kanadských rodinných farem totiž změní do deseti let vlastníka, protože na nich hospodaří farmáři v pokročilém věku. Překotně se vyvíjejí zemědělské technologie a malé podniky jsou přebírány velkými firmami, které zemědělské činnosti provádějí ve velkoprůmyslovém měřítku.

Cenu studentské poroty

Cenu studentské poroty získal film Jana Svatoše „divoČINY“. Porota ocenila film za představení divočiny jako kulturního fenoménu a za zachycení diskusí o možnostech a konsekvencích reintrodukce velkých savců do vybraných míst v současné Evropě.

Cenu děkana Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů získala francouzská režisérka Cécile Denjeanová za film „Náš druhý mozek v břiše“. Film se zaměřuje na oblasti přírodních věd, které dnes vrhají překvapivé světlo do oblastí, které dříve byly hájemstvím freudovské psychoanalýzy. Porota cenu udělila za názorné mezioborové zpracování a poutavé představení průlomových vědeckých objevů v oblasti neurologie a mikrobiologie

Film „Poslední výzva“ režiséra Enrica Cerasuola, který vznikl v italsko-norské koprodukci, získal Cenu děkana Provozně ekonomické fakulty. Porota udělila cenu za zpracování celoživotního příběhu tvůrců knihy Meze růstu, která vyšla v roce 1972. Po čtyřiceti dvou letech se její mrazivé hypotézy proměnily v naši dnešní realitu.

Cenu děkana Fakulty tropického zemědělství získala Nadège Damanée za film Prales: Lékárna světa. Lidská činnost dnes globálně ovlivňuje a mnohdy také ohrožuje původní přírodní bohatství, které může být ztraceno dříve, než bude vůbec objeveno. Porota uděluje cenu za představení příběhu lidí, jejichž hlavním cílem je toto bohatství objevovat a zkoumat jeho možnosti.

Francouzský režisér Thierry Berrod za svůj film Supersíla moči získal Cenu děkana Technické fakulty. Málokdo ví, že prvních několik měsíců našeho života strávíme ponořeni v moči, které pak během celého života vyloučíme přes 38 tisíc litrů. Porota oceňuje přístup filmařů k tomuto dnes stále ještě tabuizovanému tématu, a současně popsání inovativních přístupů, které nacházejí pro naše odpadní tekutiny zcela překvapivá uplatnění.

O důsledcích výkyvů v globálním klimatu pojednává francouzský film Vincenta Amourouxe „Dobyvatelé: Bourovčík borový“, který získal Cenu děkana Fakulty lesnické a dřevařské. Porota ocenila nejenom zpracování tématu šíření bourovčíka a širších souvislostí, které jsou důvodem pro migraci druhů, ale také způsobů, jimiž mohou lidé na tuto novu situaci reagovat.

Francouzský film režisérů Anne Rizzové a Thomase Sippa s názvem „Superhouby: Pomohou zachránit svět?“ získal Cenu děkana Fakulty životního prostředí. Houby jsou prastaré organismy, které se vyvíjely současně s přechodem živých forem z vodního prostředí na souš. Porota ocenila skvělé zpracování nejnovějších vědeckých poznatků z mykologie, ale také poutavé představení široké palety překvapivých možností, které dnes nabízí mykologické obory.