Lipidy, terpeny, steroidy

LIPIDY . přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu î jsou součástí živých organismů název z řeckého slova lipos = tuk Funkce zdroj & zásoba energie energeticky nejbohatší potrava O jejich oxidací (odbouráváním) se uvolní přibližně 2,5´ více energie než oxidací sacharidů pohotový zdroj energie – jaterní tuk O biologický poločas rozpadu: 1–2 dny přebytečné množství se ukládá v některých tkáních = […]

LIPIDY .

  • přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu î jsou součástí živých organismů
  • název z řeckého slova lipos = tuk

Funkce

  1. zdroj & zásoba energie
  • energeticky nejbohatší potrava O jejich oxidací (odbouráváním) se uvolní přibližně 2,5´ více energie než oxidací sacharidů
  • pohotový zdroj energie – jaterní tuk O biologický poločas rozpadu: 1–2 dny
  • přebytečné množství se ukládá v některých tkáních = depotní tuk O zásobárna energie
  1. stavební funkce
  • součást biomembrán
  • nezbytné pro přenos nervových vzruchů î nerovová tkáň obsahuje až 40% lipidů
  1. ochranná funkce
  • obalují některé orgány (např. ledviny) î ochrana před mechanickým poškozením
  1. tepelná izolace O podkožní tuk
  1. rozpouštědlo některých fyziologicky důležitých látek O vitamíny rozpustné v tucích (A, E, D, K) = lipofilní vitamíny

Chemické složení

= produkty reakce různých mastných kyselin s různými alkoholy

mastné kyseliny (MK):

  • jde o vyšší monokarboxylové kyseliny
  • vždy sudý počet uhlíkových atomů (způsobeno tím, že se v organismech syntetizují z dvojuhlíkatých jednotek = acetyl koenzym A) O 12 až 24
  • přehled:
NASYCENÉ MK î neobsahují násobnou vazbu
lineární (nerozvětvené) C11H23COOH kyselina laurová
  C13H27COOH kyselina myristová
  C15H31COOH kyselina palmitová
  C17H35COOH kyselina stearová
rozvětvené CH3 CH–CH2COOH CH3 kyselina izovalerová (tuk delfína)
  CH3(CH2)6CH(C­H2)9COOH CH3 kyselina tuberkulostearová (v membráně bacilu tuberkulózy)
NENASYCENÉ MK î obsahují násobnou vazbu Õ dvojnou
s 1 dvojnou vazbou CH3(CH2)7CH=C­H(CH2)5COOH C15H29COOH kyselina palmitoolejová
  CH3(CH2)7CH=C­H(CH2)7COOH C17H33COOH kyselina olejová
se 2 dvojnými vazbami CH3(CH2)4CH=C­HCH2CH=CH(CH2)7CO­OH C17H31COOH kyselina linolová
se 3 dvojnými vazbami CH3CH2CH=CHCH­2CH=CHCH2CH=CH(CH2)7CO­OH C17H29COOH kyselina linolenová
  • esenciální kyseliny = mastné kyseliny, které živočichové nedokáží sami syntetizovat î odkázáni na jejich příjem v rostlinné potravě (např. kyselina linolová)

‚ alkoholy Õ nejčastěji:

glycerol (1,2,3–propantriol) Õ trojsytný alkohol sfingosin Õ aminoalkohol cholesterol
CH2–CH–CH2 OH OH OH CH=CH–(CH2)12–CH3 CH–OH CH–NH2 CH2–OH  

Chemické & fyzikální vlastnosti lipidů

  • velkou měrou ovlivněny povahou mastných kyselin:
  • nasycené MK O vyšší tt, větší stabilita lipidů
  • nenasycené MK O nižší tt, menší stabilita lipidů
  • čím je poloha dvojné vazby blíž ke karboxylové skupině, tím mají lipidy nižší tt a jsou méně stabilní
  • jsou hydrofobní (odpuzují vodu) î nerozpustné ve vodě O příčina: přítomnost velkých nepolárních acylů (zbytků mastných kyselin)
  • rozpustné v polárních rozpouštědlech (chloroform, ether …)

Rozdělení lipidů

  1. JEDNODUCHÉ
  1. acylglyceroly = glyceridy
  2. vosky
  1. SLOŽENÉ
  1. fosfolipidy
  2. glykolipidy
  3. lipoproteiny

JEDNODUCHÉ LIPIDY

  • složení: pouze jednosytné nebo vícesytné alkoholy & mastné kyseliny
  • dělení:
  1. acylglyceroly (starší název: glyceridy)
  • produkty reakce vyšších mastných kyselin s glycerolem
  • dělení:

Y monoacylglyceroly (monoglyceridy) î esterifikována jedna –OH skupina glycerolu MK

Y diacylglyceroly (diglyceridy) î esterifikovány dvě –OH skupiny glycerolu MK

Y triacylglyceroly (triglyceridy) î esterifikovány všechny tři –OH skupiny glycerolu MK

  • nejvýznamnější O triacylglyceroly (triglyceridy) = TUKY
  • esterifikovány všechny tři –OH skupiny glycerolu mastnou kyselinou; !!! každá –OH skupina může být esterifikována různou MK
  • rostlinného i živočišného původu O ve dvou podobách:

1. v pevném skupenství = loje

  • ve svých molekulách obsahují pouze zbytky (acyly) nasycených mastných kyselin (např. kyselina palmitová, stearová)

2. v kapalném skupenství = oleje

  • ve svých molekulách obsahují převážně zbytky nenasycených mastných kyselin (např. kyselina olejová, linolová)
  • přírodní tuky jsou vždy směsí různých triacylglycerolů
  • některé tuky jsou polotekuté (sádla) î jejich molekuly obsahují zbytky nasycených i nenasycených mastných kyselin
  • v organismech rozkládány lipázami
  • reakce triacylglycerolů:

HYDROLÝZA

  1. kyselá O vznik mastných kyselina a glycerolu î opak esterifikace

CH2–O–COR1 CH2–OH R1–COOH

CH–O–COR2 + 3H2O ® CH–OH + R2–COOH

CH2–O–COR3 CH2–OH R3–COOH

  1. alkalická = ZMÝDELNĚNÍ O vznik solí mastných kyselin (jejich směs = mýdlo) a glycerolu

R1–COO–Na+

R2–COO–Na+

R3–COO–Na+

mýdlo

podle povahy R

Õ stearan

Õ palmitan …

CH2–O–COR1 CH2–OH

CH–O–COR2 + 3NaOH ® CH–OH +

CH2–O–COR3 CH2–OH

  • NaOH î vznik sodných solí O pevná mýdla
  • KOH î vznik draselných solí O mazlavá (polotuhá) mýdla
  • využití mýdel: čistící (detergentní) prostředky
  • pozn.: nefungují v tvrdé vodě O vznikají nerozpustné hořečnaté a vápenaté soli vyšších mastných kyselin î mizí čistící schopnost
  • snižují povrchové napětí vody
  • princip čistících schopností:
  • draselné i sodné soli mají povahu tenzidů = amfifilní povrchově aktivní látky î obsahují hydrofilní & hydrofobní část
  • hydrofobní část = uhlovodíkový zbytek O přilne k částečce nečistoty (např. kapičky oleje)
  • hydrofilní část = karboxylátový aniont O vtahuje částečku do vodného prostředí

radikálová OXIDAČNÍ POLYMERACE olejů = VYSYCHÁNÍ olejů

  • dochází k ní působením vzdušného kyslíku u olejů s velkým množstvím nenasycených kyselin (např. lněný, sójový olej), pokud jsou rozetřeny do tenké vrstvy
  • molekul mastných kyselin se prostřednictvím vodíkových můstků zesíťují î vznik trvalých filmů
  • využití: výroba fermáží a nátěrových hmot

katalytická HYDROGENACE olejů = ZTUŽOVÁNÍ olejů

  • dvojné vazby v nenasycených kyselinách olejů (i tuků) způsobují jejich malou trvanlivost
  • vnášením (adice) molekulového vodíku na tyto dvojné vazby dochází k přeměně na vazby jednoduché î vznik tuhých olejů = rostlinných tuků
  • jsou stálejší vůči vzdušné oxidaci i mikroorganismům než původní oleje
  • nemají nepříjemný zápach
  • využití: potravinářství

ŽLUKNUTÍ olejů

  • oleje podléhají bakteriálnímu rozkladu O dochází ke štěpení v místech dvojných vazeb î vznik nepříjemně zapáchajících nižších mastných kyselin, ketonů, …
  1. vosky
  • produkty reakce vyšších mastných kyselin s vyššími jednosytnými alkoholy
  • vyšší mastné kyseliny: 24 – 36 uhlíkových atomů
  • vyšší jednosytné alkoholy O např.: cetylalkohol (C16)

cerylalkohol (C26)

myricylalkohol (C30)

  • výskyt: vosky rostlinného původu O ochranné povlaky na listech a plodech (kutikula)

vosky živočišného původu Õ včelí vosk (stavební materiál pláství)

Õ lanolin (ovčí vlna)

Õ vorvaňovina (v lebeční dutině vorvaně î ochrana mozku)

  • vlastnosti: velmi stálé

mnohem odolnější vůči hydrolýze

nejsou rozkládány lipázami î živočichové je nedokáží strávit

  • využití: lékařství

kosmetika

SLOŽENÉ LIPIDY

î tzv. polární lipidy

složení: různé alkoholy & mastné kyseliny + další látky Õ kyselina fosforečná, sacharid (případně jejich deriváty)

  • obsahují hydrofilní složku = acyl mastných kyselin
  • obsahují hydrofobní složku = další látka
  • základní stavební součásti buněčných membrán
  • dělení:
  1. fosfolipidy (starší název: fosfatidy)
  • produkty reakce vyšších mastných kyselin s:
  1. fosfoglycerolem (fosfoglycerid)
  • látka vzniklá esterifikací jedné –OH skupiny glycerolu kyselinou fosforečnou
  • na kyselinu navíc estericky navázána dusíkatá látka (Y) – např.: aminoalkohol

aminokyselina

inosit

vzniklé lipidy î fosfoacylglyceroly

  • pozn.: mastné kyseliny se estericky naváží na obě zbylé –OH skupiny
  • např.: lecitiny

cholinesterázy

  1. fosfosfingosinem
  • látka vzniklá esterifikací jedné –OH skupiny sfingosinu kyselinou fosforečnou
  • na kyselinu navíc estericky navázána dusíkatá látka
  • vzniklé lipidy î sfingomyeliny
  • pozn.: mastná kyselina se u nich estericky váže na –NH2 skupinu !
  • výskyt: biomembrány buněk

v pochvách na axonech neuronů î nervová tkáň

játra, ledviny

žloutek

plody sóje

  1. glykolipidy
  • lipidy, které ve své molekule obsahují jeden nebo více monosacharidových zbytků (většinou galaktóza) glykosydicky navázaných na –OH skupinu mono/diacylgly­cerolu nebo sfingosinu
  • sacharidová složka může být navíc esterifikována kyselinou sírovou
  • výskyt: biomembrány buněk

játra, slezina

šedá kůra mozková

  • při jejich nadbytku (způsobeno nedostatkem enzymu, který je odbourává) dochází k poruchám v činnosti nervové soustavy
  1. lipopreteiny
  • vznikají spojením lipidů se specifickými bílkovinami
  • výskyt: biomembrány buněk

cytoplazmy buněk

krevní plazma

vaječný žloutek

IZOPRENOIDY .

  • přírodní organické sloučeniny převážně rostlinného původu O produkty sekundárního metabolismu rostlin
  • chemickou povahou můžou být: uhlovodíky

î kyslíkaté deriváty uhlovodíků

alkoholy

aldehydy

ketony

karboxylové kyseliny

Chemické složení

  • základní stavební částice: 2 a více IZOPENTENYLOVÝCH JEDNOTEK = zbytky od isoprenu

IZOPREN = 2–methyl–1,3–butadien

  • plynná látka
  • volně v přírodě se nevyskytuje

CH2=C–CH=CH2

CH2=CH3

izopentenyl CH2=C–CH–CH2–

CH2=CH3

  • izopentenylové jednotky se můžou spojovat do různě dlouhých řetězců a tvořit rozmanité struktury

Rozdělení

î podle struktury

  1. TERPENY (terpenoidy) î základ tvoří celistvý počet izopentenylových jednotek
  2. STEROIDY î základ tvoří tetracyklický izoprenoidní uhlovodík = steran O jde o triperten

TERPENY (terpenoidy)

  • obsahují celistvý počet izopentenylových jednotek
  • výskyt v přírodě v podobě:

I silice

  • těkavé, vonné látky
  • v květech, plodech … î jsou příčinou toho, že rostlinné části charakteristic­ky voní

I pryskyřice

  • lepkavé, měkké látky nerozpustné ve vodě; snadno tají
  • vznikají oxidací silic
  • v jehličnatých stromech

I balzámy

  • polotekuté směsy silic a pryskyřic
  • dělení terpenů O podle počtu izopentenylových jednotek:

3 hemiterpeny O 1 jednotka

  • patřil by sem izopren, ale není přírodní látka

³

MEN

T

H

O

L

monoterpeny . Õ 2 jednotky (10 atomů uhlíku)

LIMONEN . î v silici citrusových plodů MENTHOL . î v silici máty peprné KAFR . î v silici kafru Õ v lékařství na výrobu kafrové masti (tlumí bolesti kloubů); k výrobě celuloidu MYRCEN . î v silici vavřínu = bobkový list GERANIOL . î v silici růžového oleje a a b PINEN . î v terpentýnové si­lici

  • pozn. terpentýn
  • vytéká z poraněných kmenů borovic
  • na výrobu kafru a parfémů, rozpouštědlo nátěrových hmot

3 seskviterpeny . . î 3 jednotky (15 atomů uhlíku)

FERNESOL . – součást silic mnoha rostlin KYSELINA ABSCISOVÁ . – v rostlinných tkáních; způsobuje stárnutí a opadávání listů; je antagonistou k různým hormonům KADINEN . î v silici jalovce SELIEN . î v silici celeru HUMULEN . î v silici chmele; příčina hořké chuti AZULEN . î v silici heřmánku; protizánětlivé účinky; modrá barva

3 diterpeny . O 4 jednotky (20 atomů uhlíku)

FITOL . = nenasycený acyklický alkohol; ve formě esteru je součástí molekuly chlorofylu VITAMÍN A = retinol . – vzniká rozpadem b–karotenu ve střevech

3 triterpeny . O 6 jednotek (30 atomů uhlíku)

SKVALEN . – izolován z jaterního tuku žraloka STERAN . – základ steroidů (viz níže)

3 tetraterpeny . O 8 jednotek (40 atomů uhlíku)

KAROTENOIDY . = rostlinná barviva

  • rozpustné v tucích
  • patří sem:
  • žluté barvivo = lutein, xanthofyl
  • červené barvivo = rhodoxantin
  • oranžová barviva = karoteny O tři druhy: a, b, g
  • b–karoten je provitamínem vitamínu A î vitamín A z něj vzniká

3 polyterpeny . O několik set jednotek

cis- izomer

PŘÍRODNÍ KAUČUK = LATEX .

  • získává se z výronů gumovníků (kaučukovníků)
  • elastické vlastnosti
  • zpracovává se na pryž
  • jeho trans- izomer = gutaperča
  • ! není elastická
  • výborné izolační vlastnosti

STEROIDY

  • základ tvoří tetracyklický isoprenoidní uhlovodík = steran (cyklopentano­perhydrofenan­thren)
  • lze poskládat ze 6 izopropenylových jednotek î triterpen
  • pozn.: per v názvu = plně hydrigenovaný

!!! nejde o aromatická jádra

  • význam: významně ovlivňují životní pochody
  • rozdělení steroidů

3 STEROLY = steroidní alkoholy î obsahují hydroxylovou skupinu (–OH)

Y živočišné steroly = zoosteroly

CHOLESTEROL .

  • ve všech tkáních, zejména v míše a mozku î součást biomembrán; ve žlučových kamenech
  • na vnitřních stranách cév vytváří ochranou vrstvu O nadměrný obsah způsobuje jeho hromadění v cévách î ucpávání cév
  • vysoký obsah cholesterolu v krvi O nebezpečí srdečního infarktu
  • výchozí látka pro syntézu dalších steroidních sloučenin (např. vitamín D3)

Y rostlinné steroly = fytosteroly

ERGOSTEROL .

  • v kvasnicích
  • provitamín vitamínu D2 O v kůži se štěpí UV zářením na vitamín D2

3 ŽLUČOVÉ KYSELINY . î obsahují karboxylovou skupinu (–COOH)

  • obsaženy ve žluči, fungují ve formě solí
  • schopnost emulgovat (štěpit) lipidy î usnadňují jejich vstřebávání přes stěny střev

KYSELINA CHOLOVÁ .

3 STEROIDNÍ HORMONY .

Y pohlavní hormony

  • lze z nich izolovat anabolické steroidy O podporují nárust svalové hmoty

TESTOSTERON .

  • mužský pohlavní hormon
  • ovlivňuje funkci pohlavních žláz a vývoj sekundárních pohlavních znaků

PROGESTRON, ESTRON .

  • ženské pohlavní hormony
  • progestron řídí průběh těhotenství

Y kortikoidní hormony = hormony kůry nadledvinek

  • řídí metabolismus minerálních látek (ionty sodíku a draslíku)
  • ovlivňují hospodaření organismus s glukózou a vodou
  • uplatnění ve farmaceutickém průmyslu

KORTISOL, KORTIKOSTERON, ALDOSTERON .

3 STEROIDNÍ GLYKOSIDY . î steroidní část molekuly vázána na sacharid

  • posilují srdeční činnost
  • využití ve farmaceutickém průmyslu

DIGITOXIN .

  • v semenech a listech náprstníku nachovém (Digitalis purpurea)

BUFODIENOLIDY .

  • sloučeniny izolované ze žláz ropuch
  • třikrát účinnější než digitoxin

Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.