LIFE SCIENCES FILM FESTIVAL 2014 V PONDĚLÍ UKÁŽE, PROČ NEMŮŽEME ŽÍT BEZ MIKROBŮ

10. 10. 2014 | Tiskové zprávy

Reklama na každý čistící přípravek se holedbá schopností zničit až 99,9 % bakterií. Estetickým ideálem je nablýskaný prostor, ve kterém nemá šanci přežít nic jiného a menšího než člověk. V posedlosti naším zdravím ničíme a odháníme všechno živé, jen se to k nám přiblíží, utrácíme čím dál větší sumy za léky a hygienické prostředky, ale ve skutečnosti jsme čím dál tím nemocnější. Výskyt civilizačních nemocí, jako je cukrovka, obezita, alergie či dýchací potíže nabývá epidemických rozměrů. Poprvé v historii jsme dosáhli stavu, kdy se další generace možná dožije nižšího věku než ta současná.

Jaká je příčina tohoto stavu? S odpovědí přichází dokumentární film Toni Harmanové a Alexe Wakeforda „Microbirth“ (Mikrozrození), který v pondělí 13. 10. zahájí 4. ročník festivalu dokumentárních filmů Life Sciences Film Festival. Kromě problematiky zdravotních rizik, které přináší moderní svět, se film také zabývá tématem přirozeného průběhu porodu, který má podle autorů filmu určující vliv na zdraví každého z nás. Vědecké výzkumy totiž ukazují, že přítomnost bakterií a mikroorganismů vůbec na našem i v našem těle má mnohem větší pozitivní význam, než jsme se dosud domnívali. Právě okamžik porodu je tím klíčovým okamžikem, kdy se do dosud „neposkvrněného“ organismu dítěte dostávají mikroorganismy, díky jejichž přítomnosti se žádoucím způsobem spouští imunitní organismus. Jestliže však trend moderní doby vyzdvihuje provádění císařských řezů a různých medicínských zákroků i v situacích, kdy to není nezbytné, vystavuje tím novorozence prokazatelným rizikům pro jeho dlouhodobé zdraví – jeho imunitní systém totiž nebude nastartován tak, jak to příroda zamýšlela.

Autoři filmu Toni Harmanová a Alex Wakeford budou osobně uvádět projekci filmu ve středu 15. 10. ve 13.00 (FAPPZ) a zúčastní se také následné diskuse. Rozhovor s režisérkou naleznete v příloze.

Ve středu v 17. 30 se také koná slavnostní vyhlášení vítězných filmů LSFF 2014, moderuje herec a režisér Zdeněk Suchý, vystoupí zpěvačka Lenka Dusilová.

Life Sciences Film Festival proběhne na České zemědělské univerzitě v Praze od pondělí 13. října do pátku 17. října 2014 a představí 169 dokumentárních filmů z 29 zemí světa. Ve svém konceptu unikátní akce propojuje nejnovější domácí i světové dokumentární filmy se zázemím a celým vědeckým arzenálem České zemědělské univerzity. Vstup pro veřejnost je zdarma.

Další informace naleznete na www.lssf.cz.
Program festivalu: http://www.lsff.cz/cs/program
Aktuality na https://www.facebook.com/…filmfestival

Ing. Štěpán Alexander,
programový ředitel festivalu,
+420 774 444 425