Léto ve víru zábavy a vzdělávání

27. 6. 2024 | Studentský život
Letní festivaly pro studenty

S letními prázdninami přijde pěkné počasí a před studenty jsou (snad) dlouhé týdny volného času. Hledáte inspiraci, jak se během léta zabavit, nebo snad dovzdělat? Přinášíme seznam akcí, ze kterých si vyberou milovníci hudby, divadla, i ti, kteří si zkrátka chtějí užít pořádné léto.

Divadlo a film

Léto je to nejnabitější období pro milovníky kultury. Od 2. do 10. srpna se můžou obdivovatelé prken, co znamenají svět, přijet podívat na Jiráskův Hronov, festival věnovaný divadlu, zpěvu a umění obecně. Každý den budete mít možnost vidět celou řadu tematických představení, koupit si něco dobrého v bezpočtu stánků a poslechnout si kapely a básníky na pódiu.

Tento rok bude probíhat už 94. ročník festivalu a jedná se o jednu z největších akcí tohoto typu v Česku. Přijet můžete jen na otočku, nebo se v Hronově ubytovat. To je možné třeba ve stanovém městečku, které je každý rok pro festival připraveno, nebo na hronovském zimním stadionu.

Už na konci června pak v Karlových Varech začíná největší český filmový festival. KVIFF letos vstupuje již do svého 58. ročníku. Opony se poprvé rozhrnou 28. června. Jelikož se jedná o mezinárodní festival, na programu najdete jak české, tak i zahraniční filmy.

Mezi největší hvězdy, které budete moct na festivalu potkat, bude letos patřit Viggo Mortensen, známý například z role Aragorna v trilogii Pán prstenů. Herec převezme cenu prezidenta festivalu. KVIFF však rozhodně není jen o filmech. Návštěvníci si můžou vychutnat i bohatý doprovodný program složený například z výstav obrazů nebo hudebních vystoupení.

Koncerty a festivaly

Jeden z největších hudebních festivalů, který do Česka pravidelně láká i ty nejpopulárnější zahraniční interprety. Colours of Ostrava i letos nabídne nabušený guestlist. Mezi headlinery festivalu bude tentokrát patřit americký zpěvák Lenny Kravitz nebo rocková skupina z Kalifornie Queens of the Stone Age.

Colours rozezní bývalý vítkovický průmyslový areál od 17. do 20. července a vstupenky na něj jsou stále k dostání. Kromě zahraničních stars se návštěvníci mohou těšit i na kolorit českých interpretů: kapelu Lake Malawi, která nás reprezentovala na Eurovizi, zpěváka D.Y.K.a, zpěvačku Lenny či na Bratry Ebeny. Kromě hudebních vystoupení bude na programu i divadlo nebo rozhovory se zajímavými hosty.

Pokud se vám červencový termín zrovna nehodí, určitě si vyberete z nabídky putovního festivalu Hrady. Jak už název napovídá, jde o sérii festivalů, které se konají na českých hradech.  Návštěvníci si mohou užít příjemnou hudbu spolu s návštěvou památky. Výhodou festivalu je, že se koná po celé České republice a vy tak za hudebním zážitkem nemusíte jet nikam daleko.

Vzdělávání

Pokud chcete věnovat část prázdnin i osobnímu rozvoji, můžete se vyrazit vzdělávat do letní školy. Jde zpravidla o několikadenní intenzivní kurzy nebo sérii přednášek z různých oborů. Letní školu letos pořádá téměř každá z fakult Univerzity Karlovy. Budoucí doktoři tak můžou vyrazit na medikemp s Lékařskou fakultou v Hradci Králové, lingvisté zase na letní školu slovanských studií s Filozofickou fakultou. Rozvíjet můžete také své jazykové dovednosti na letních kurzech. Jejich výhodou je to, že si často můžete zvolit úroveň jazyka a intenzitu kurzu.

Pokud toužíte po ještě větším dobrodružství, můžete vyrazit přes program Erasmus+ i v létě a nasbírat zážitky, zkušenosti a kontakty v zahraničí.

Další články k tématu

Dovolená za studentské ceny

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel. Řecko Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. […]

číst více

Jak na levnou studentskou dovolenou

I student si může užít perfektní dovolenou, kterou mu bude každý závidět. A to i s omezeným rozpočtem. Kde všude můžete při plánování dovolené ušetřit? I u nás je krásně Nemusíte hned jezdit do zahraničí, kupovat letenky a ubytování v drahém hotelu. I v Česku je spousta krásných míst, kam si můžete zajet na dovolenou, nebo třeba […]

číst více