Letní školy a kurzy pro studenty: Na které se přihlásit?

15. 7. 2024 | Studentský život

Brigády, cestování, dovolené, sladké nicnedělání… anebo letní školy a kurzy. Pokud si vyberete poslední zmíněnou variantu trávení léta, můžete se i během prázdnin naučit něco nového a třeba i poznat podobně naladěné lidi. Některé letní školy mají stále otevřené přihlášky!

Letní filmové školy

Pro všechny milovníky filmu a budoucí aspirující filmaře i lidi, kteří by rádi prázdniny prožili kreativně, jsou otevřené letní filmové školy.

Přihlášky stále přijímá Letní škola filmu Ambrozia, která se koná až do podzimu v několika městech po Česku, jako je například Praha, Plzeň nebo Olomouc. V přihlašovacím formuláři dopředu vidíte, kolik v kurzu zbývá volných míst. Ambrozia se zaměřuje na divadelní herectví, muzikálové herectví, film, tanec a média. Kromě spolupráce na uměleckém projektu dle svého výběru se účastníci mohou zapojit i do zábavných volnočasových aktivit, jako je plavání, grilování, diskotéka či návštěva kina.

Pražská filmová škola dává prostor filmařům i hercům. Pro filmaře je stále otevřený čtyřtýdenní workshop od 28. července do 24. srpna, během nějž natočí krátký film. Ti nejlepší z účastníků se mohou dočkat promítání svého díla na filmovém festivalu. Herecký workshop probíhá ve stejném termínu a účastníci si vyzkouší herectví na jevišti i před kamerou.

Letní jazykové kurzy

Procvičit si či ideálně vylepšit během léta angličtinu nebo jiný cizí jazyk rozhodně přijde vhod. British Council organizuje letní tábory angličtiny pro děti (v kategoriích 7-14 let a 14-17 let) i letní intenzivní kurzy všeobecné angličtiny pro dospělé. Navíc některé z kurzů probíhají i on-line, takže je můžete absolvovat třeba z pláže.

Kurzy angličtiny můžete absolvovat i v zahraničí. Kromě Erasmu se můžete podívat třeba na nabídku EF Education First (pro různé věkové kategorie), Kaplan International Languages (v několika zemích světa) či Student Agency (nabízí i další jazyky).

Kurzy v zahraničí

Pokud chcete poznat nové lidi a kultury, stále se můžete hlásit na Mezinárodní letní školy ISSOS. Jsou otevřené pouze pro lidi ve věku 13 až 18 let. Například na škole St. Andrews ve Skotsku jsou stále volné termíny. Při podávání přihlášky si vyberete, jaké kurzy vás zajímají. St. Andrews nabízí mimo jiné tvůrčí psaní či anglický jazyk.

Cestovat ale nemusíte až do ostrovní země. V sousedním Německu na TU Berlin, jsou volná místa na prezenční i on-line kurzy. TU Berlin se zaměřuje na předměty s praktickým využitím, jako je například inženýrství, design a podnikání.

Kurzy českých univerzit

Univerzita Karlova, konkrétně Ústav odborné a jazykové přípravy, nabízí kurz Čeština a česká kultura. Ten přijde vhod například zahraničním studentům. Uzávěrka přihlášek je 22. července pro červencový kurz a 5. srpna pro srpnový kurz.

Středoškoláci a žáci základních škol se mohou registrovat na kurzy pořádané brněnským Vysokým učením technickým (VUT). Kurzy se orientují především na zájemce o studium techniky. Stále je otevřená Letní škola programování, umělé inteligence a robotiky (29. července až 1. srpna), Letní škola 3D tisku a konstruování (19. až 23. srpna) a Letní škola materiálových věd (26. až 29. srpna).

Pokud vás zajímá sochařství, přihlaste se na Letní školu sochařství od Fakulty výtvarných umění VUT.  Na stejné fakultě probíhá i Letní škola vtipu.

Zdroj: Seznam Zprávy